‘Bitcoin (BTC) prijs stijgt door halving in mei’, beweert Weiss Ratings

De prijs van Bitcoin (BTC) gaat wel degelijk profiteren van de halvening over iets meer dan 99 dagen (12 mei 2020). Dat beweren tenminste onderzoekers van Weiss Ratings op basis van een prijshistorische data.

Anderen wijzen erop dat het prijseffect van dit event al in de prijs is verwerkt. Met andere woorden: deze hopium is nergens op gebaseerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) halving

Sinds het ontstaan van bitcoin in 2008 zijn er pas twee halvenings geweest: in 2012 en 2016. In gewoon Nederlands betekent het een ‘halvering’ van de miner beloning per gedolven blok.

Na 210.000 blocks vindt deze halvering plaats. Reken maar na: 10 minuten per block komt neer op 6 blocks per uur, wat betekent dat er iedere dag 144 blocks worden verwerkt. Dat zijn er 52.560 per jaar en dus ruim 210.000 blocks in een tijdsbestek van vier jaar.

De eerste vier jaar kregen miners 50 bitcoin (BTC) en vanaf 2012 ging die beloning naar 25 BTC, maar de prijs steeg ook van BTC.

In juli 2016 is de subsidie naar 12,5 BTC gegaan en heeft er met name in het jaar 2017 een prijsexplosie plaatsgevonden. Bitcoiners kijken reikhalzend uit naar medio mei als de reward naar 6,25 BTC gaat.

Met de hamvraag in het achterhoofd: gaan we wat vuurwerk verwachten?

Na de bitcoin-halvering van 2020 wordt dit aantal teruggebracht tot slechts 900 nieuwe BTC per dag.

Weiss: ‘halvenings drijft prijs op’

Maar hoe heeft de prijs gereageerd op deze events? Does history repeat itself? In november 2012 was één BTC slechts 12 dollar waard, wat nu amper meer voor te stellen is.

Vier jaar tijdens halvening nummer twee was de prijs gestegen naar 652 dollar per stuk.

Ook deze keer bleef het effect in het jaar zelf nagenoeg uit en sloot de prijs het jaar erna substantieel hoger. 2017 geldt nog steeds als het recordjaar met een koers van $20.089.

Volgens de onderzoekers van Weiss is dit historische patroon reden genoeg om in 2020 en 2021 eenzelfde koersverloop te verwachten (stijging ná de halving).

'Bitcoin (BTC) prijs stijgt door halving in mei', beweert Weiss Ratings

Maar criticasters wijzen erop dat de verwachtingen veel te hooggespannen zijn. Het is namelijk helemaal geen zekerheid of de prijs gaat stijgen. De markt doet wat ie wilt en deze markt werkt ook zeer efficiënt.

Sterker nog, binnen een efficiënt werkende markt is de halvening al geprijsd, betoogt onder meer de goed ingevoerde Nic Carter van Coinmetrics.

Miners?

Dat de nieuwe oogst afneemt, heeft impact op de mining markt. Miners krijgen – bij een gelijk prijs – minder inkomsten en zijn misschien eerder geneigd om (meer) BTC te verkopen dan vast te houden. Gaan ze daarvoor naar een over-the-counter markt of naar de spotmarkt?

Zodra het aanbod toeneemt en de vraag gelijk blijft of daalt, dan zakt de prijs.

Bij het kleine broertje Litecoin vond in 2019 vóór de halving de prijsexplosie plaats. Dat had tot gevolg dat kleine miners hun knopen telden. Ze verkochten LTC op de markt, wat een drukkend effect op de prijs heeft gehad.

Op een fundamenteler niveau is echter het netwerk verzwakt doordat kleinere miners hun apparatuur aan de wilgen hingen. Dat heeft een verminderde rekenkracht van het netwerk tot gevolg en dat maakt het netwerk kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf.

Maand januari

Welke route bitcoin ook neemt, de meeste beleggers tanken vertrouwen uit de eerste goede maand van de grootste cryptomunt.

2020 begon met een koers van $7.194 en sloot de maand januari met een koers van $9.350, volgens Coinmarketcap.

Het voorlopige hoogtepunt lag 30 januari bij $9.508, maar de koers is daar fors afgewezen. Volgens analisten is het houden van de support bij $8.800 nu belangrijk voor een eventuele nieuwe uitbraak.

De markt doet wat ie wilt en de geschiedenis herhaalt zich niet altijd, ook niet op de bitcoin markt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...