Dit is waarom Satoshi Nakamoto de Bitcoin halving bedacht

Bitcoin ondergaat vandaag de derde ‘halving‘. De anonieme bedenker(s) van bitcoin, Satoshi Nakamoto, leek het handig om de geldkraan voor nieuwe bitcoin langzaam dicht te draaien. In de whitepaper van bitcoin in 2008 werd dit al benoemd.

Bitcoin staat voor duidelijkheid en openheid. En daar hoort een bepaald monetair beleid bij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin inflatie

De regels rondom de creatie van nieuwe BTC zijn door Satoshi bedacht en uitgevoerd. En deze regels zijn glashelder. Een strikter en duidelijker monetair beleid is nauwelijks denkbaar. Middels het Proof of Work-systeem worden mensen beloond voor hun bijdrage aan het netwerk.

Deze regels worden trouwens door niemand opgelegd, iedereen binnen het bitcoin netwerk gaat vrijwillig akkoord met deze regels.

Het staat in schril contrast met traditionele valuta’s. Er is daar een andere vorm van geldcreatie waar geen duidelijke regels over zijn. Het is aan een select gezelschap om te bepalen wat er met ‘ons’ geld gebeurd.

Dat kan en moet anders vond Satoshi. Daarom introduceerde hij een limiet van 21 miljoen bitcoin.

Halving

Om tot die limiet van 21 miljoen bitcoin te komen zijn ‘halvings’ in het leven geroepen. Om de 210.000 blocks (~4 jaar) gaat de beloning voor miners (de block reward) door de helft.

De block reward begon op 50 BTC. Inmiddels zitten we op 12,5 BTC en na vandaag is dat 6,25 BTC. Zo komen er steeds minder bitcoin op de markt. Rond 2140 zullen de laatste beetje bitcoins worden gemined.

Dit systeem wordt in stand gehouden door iedereen die mee doet. Om te zorgen dat de uitgifte van bitcoin niet te snel of te langzaam gaat zit er nog een andere mechaniek verstopt in het bitcoin protocol.

De moeilijkheid voor het vinden van een block (en dus het ontvangen van ‘nieuwe’ bitcoin) wordt om de 2016 blocks (~2 weken) aangepast. Zo probeert bitcoin de uitgifte op gemiddeld 10 minuten te houden.

Dit maakt bitcoin robuust en flexibel tegelijk.

Satoshi’s Vision

De afnemende beloning voor de miners is een belangrijk punt voor de manier hoe Satoshi nieuwe BTC in circulatie wilde brengen. Hij wilde namelijk dat het aanbod de vraag niet zou overtreffen. Hij wilde met zijn idee een perfecte balans vinden tussen de gevolgen van inflatie en het uitgeven van geld.

Satoshi behandelde dit onderwerp in een uitwisseling met de inmiddels overleden bitcoin pionier Hal Finney in 2008.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het feit dat er nieuwe munten worden geproduceerd, betekent dat de geldhoeveelheid met een gepland bedrag toeneemt, maar dit leidt niet noodzakelijk tot inflatie. Als het geldaanbod even snel toeneemt als het aantal mensen dat het gebruikt, blijven de prijzen stabiel.”[/penci_blockquote]

Het idee is dus dat met de toenemende schaarste van BTC, de adoptiecurve verder oploopt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Als het (de supply, red) niet even snel toeneemt als de vraag, zal er deflatie zijn en zullen vroege holders hun waarde zien toenemen. Munten moeten op de een of andere manier in eerste instantie worden gedistribueerd en een constante ‘rate’ lijkt de beste formule. ”[/penci_blockquote]

Vergeet niet dat Satoshi hier nog vóór de oorsprong van Bitcoin al mee bezig was.

Dit is waarom Satoshi Nakamoto de Bitcoin halving bedacht

Met het huidige ‘monetair beleid’ van halvings om de vier jaar, kwam al 50% van alle BTC binnen de eerste vier jaar op de markt. Na 12 jaar bitcoin is zo’n 87,5% van alle BTC in omloop. In 2140 komen de laatste kruimels beschikbaar.

Wil je de halving graag meebeleven met andere bitcoiners? In onze Telegram chat zitten duizenden andere bitcoiners.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChalving