Bitcoin Halving achter de rug: hashrate neemt toe, inflatie naar 1,80%

Gisteren om 21:24 was het zo ver: de Bitcoin Halving 2020. Dit was hét moment waarin de Bitcoin community gezamenlijk aftelde om een nieuw era in te gaan. Nu het stof is neergedaald nemen we een kijkje op cryptotwitter om de stand van zaken op te maken.

Ten eerste de Bitcoin prijs. Deze heeft (zoals verwacht) niet veel gedaan. Je kunt één Bitcoin kopen voor $8.700.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vergoeding Bitcoin miners

Door de halvering van de block subsidy van 12,5 BTC naar 6,25 BTC verandert ook de inflatie binnen Bitcoin. Waar dit getal de afgelopen vier jaar rond de 3,6% schommelde, is dit ook gehalveerd.

Of zoals Melik Manukyan schrijft: “Een inflatie van 1,80% is de nieuwe normaal”. Daarmee komt dit percentage ook onder de vastgestelde norm van 2% voor fiat geld zoals de dollar en de euro.

Het mooie aan Bitcoin is dat het transparant is. Je zou zelfs op jouw eigen node kunnen checken of de halving wel écht heeft plaatsgevonden. Onder het motto ‘Don’t trust, verify’ kun je dus precies wat het monetaire beleid is van Bitcoin. Iets wat bij de euro by far niet mogelijk is.

Miner

Het was Antminer die gisteren de gelukkige winnaar was van de strijd om het block. Echter liet F2Pool in het blok vóór de halving nog een prachtig bericht achter. In block 629.999, het laatste block met de oude block vergoeding, stond het volgende:

Met de tekst “With $2.3 Trillion Injection, Fed’s Plan Far Exceeds Its 2008 Rescue” verwezen ze naar Satoshi Nakamoto die in het Genesis Block een soortgelijk bericht achter liet, namelijk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks[/penci_blockquote]

Wat nu?

Er hangen risico’s aan een event zoals de halving waardoor investeerders even de kat uit de boom blijven kijken. In de livestream van de Bitcoin Show noemde quant PlanB er een aantal van:

Alejandro de la Torre van Poolin.com verwacht dat 15% tot 30% van de miners moet gaan stoppen. Echter meldt Hodlnaut op Twitter dat de hashrate de eerste paar uren nog is gestegen tot een nieuw record van 137.64 EH/s.

Hierbij kijkt hij echter naar een getal dat in eerste opzicht niet veel zegt. Hoe het netwerk zich de komende tijd (op de korte termijn tot de aanpassing van de difficulty) gaat gedragen is interessanter.

Dit getal lijkt misschien nietszeggend, maar het toont aan dat het netwerk over een enorme rekenkracht (ook wel hashrate genoemd) bezit. En dit beschermt ieders transacties.

Vooralsnog lijken miners sinds de halving alleen maar sneller blocken te vinden, aldus een tweet van Larry Cermak.

Pierre Roberge laat in een antwoord op Greg Walker de kracht van Bitcoin zien. Ze visualiseren hoe de hashfunctie in Bitcoin werkt. Deze hashfunctie heeft overigens niet iets te maken met het mining algoritme.

Tot slot nog even een verwijzing naar de tweet van Jack Dorsey, de bedenker van Twitter. Want ook hij heeft deze halving gevierd.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!