Bitcoin wallet fabrikant Trezor gaat werken aan open source hardware

Bitcoin is een open, decentraal en transparant fenomeen. Maar een dergelijk soort open source software werkt op een stukje hardware. Hardware wallet fabrikant Trezor (van Satoshi Labs) komt nu met een initiatief om ook deze wereld open source te gaan maken.

Bitcoin opslaan

Er zijn verschillende manieren om jouw Bitcoin (BTC) veilig te bewaren. Dit kan van een paper wallet, een mobiele wallet tot een hardware wallet. Dit is een apparaatje dat speciaal speciaal ontwikkeld is om jouw seeds veilig op te slaan en zo toegang te krijgen tot jouw BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fabrikanten van deze hardware hebben echter een probleem. De software van Bitcoin is open source, maar de chips die ze hiervoor gebruiken niet. En daarom lanceert Trezor een nieuw initiatief: Tropic Square.

Dit staat voor TRuly OPen IC. Waar het ontwerp en de schematics van de wallet al wel open source is, is tot op chipniveau (integrated circuit) niet het geval.

In bovenstaande video legt het bedrijf uit hoe ze tot dit idee zijn gekomen. In 2012 begonnen ze al met de ontwikkeling van hun product. De hardware die ze gebruikten ging echter gepaard met closed source bedrijfsvoering van de afnemer en er moesten NDA’s getekend worden om een oplage af te kunnen nemen.

De veiligheid van deze chips kunnen dus niet gereviewd worden. Daarnaast geven ze aan dat ze gevaarlijke fouten zagen bij deze desbetreffende ‘secure elements’ die niet getest waren (of konden worden).

Veilig en transparant

Als reactie hierop én om het Bitcoin ecosysteem nog veiliger en transparanter te maken, starten ze Tropic Square. Iedereen die mee wil doen kan zich melden op de website. Het maakt niet uit of je investeerder, product ontwikkelaar, hardware of software developer bent: iedereen kan meedoen.

Hoe dit proces er in de praktijk uit gaat zien is nog niet duidelijk. Begin dit jaar is de keuze gemaakt om het bedrijf te starten en pas vorige maand is hiervoor alles opgestart. De ontwikkeling van de chip moet dus nog beginnen.

Desondanks is dit een mooi geluid vanuit de industrie. Bitcoin maakt wat dat betreft een harde scheidslijn tussen ‘schimmige’ markten en de ’transparante’ tegenhangers.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over de nieuwtjes.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCtrezor