Bitcoin in top 6 grootste munten ter wereld, Indiase roepie in het vizier

Er zijn over de hele wereld meer dan 170 verschillende fiat currencies. En te midden van dit centraal uitgegeven geld, is Bitcoin een vreemde eend in de bijt. Maar we moeten dit digitale en decentrale geld niet onderschatten. Bitcoin is momenteel namelijk de zesde grootste valuta van de wereld!

De waarde van Bitcoin

Toen Bitcoin ruim een decennium geleden tot leven kwam, had het geen waarde. Maar toch heeft het ergens in de geschiedenis waarde gekregen. Het bekende voorbeeld is de 10.000 BTC die Laszlo Hanyecz betaalde voor twee pizza’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de loop der jaren is de marktkapitalisatie van Bitcoin enorm gestegen. Dit komt door een toename van twee parameters:

Momenteel zijn er 18,48 miljoen BTC in omloop gebracht en is de spotprijs gelijk aan ~$10.300. Daarmee is de marktkapitalisatie van Bitcoin iets minder dan $200 miljard.

Het is daarmee niet alleen de grootste cryptocurrency, maar het laat ook een heel aantal fiat valuta achter zich, schrijft Decrypt.

Fiat geld

We kunnen Bitcoin en fiat-valuta’s echter niet makkelijk naast elkaar leggen. De termen van geld dat in omloop is, is bij de dollar of de euro niet exact bekend. De marktkapitalisatie blijft een schatting als we de M0-geldhoeveelheid van fiat valuta’s erbij pakken.

Dit M0-cijfer vertegenwoordigt de totale waarde van alle bankbiljetten, munten en dergelijke die gemakkelijk in contanten kunnen worden omgezet. De M0-waarde is ook algemeen bekend als “narrow money” of de monetaire basislaag.

De Amerikaanse dollar (USD) is momenteel als wereldreserve munt verreweg de grootste fiatvaluta. Volgens de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is er $1,95 biljoen aan biljetten en munten in omloop. Meer dan driekwart hiervan bestaat uit $100 en $20 biljetten.

Bitcoin in top 6 grootste munten ter wereld, Indiase roepie in het vizier

Euro, China, Japan en India

De tweede valuta in de lijst is de euro. Net zoals de Fed, houdt ook de Europese Centrale Bank een actuele referentie bij voor het geld dat in omloop is. Volgens de officiële statistieken van de laatste update (juli 2020) is er iets minder dan 1,38 biljoen euro in omloop.

Dit getal is overigens meer dan verdrievoudigd sinds de introductie van de euro. Het grootste aandeel van de euro’s zijn biljetten van €20 en €50.

De nummer drie is de Chinese yuan (CNY). Volgens gegevens van TradingEconomics zijn er ongeveer 8 biljoen CNY in omloop, met een waarde van $1,15 biljoen. De Japanse yen (JPY) loopt niet ver achter op de vierde plaats met omgerekend een waarde van $1 biljoen.

India staat vijfde met de roepie die $425 miljard waard is. En dan, ja echt, is daar Bitcoin als nummer zes. Zoals gezegd staat de marktkapitalisatie van Bitcoin gelijk aan bijna $200 miljard en daarmee laat het de Russische roebel achter zich.

Andere assets

Aan deze berekening zitten wel wat haken en ogen. Je kunt twijfels trekken bij de manier hoe de marktkapitalisatie tot stand komt. Het neemt immers ook coins mee die nooit meer gebruikt of verstuurd kunnen worden en daardoor de spotprijs niet direct beïnvloeden.

Het is ook interessant om de waarde van alle assets in de wereld met elkaar te vergelijken. Visual Capitalist heeft dit op een mooie manier uiteengezet, met onder andere goud, de aandelenmarkt, derivaten en schuldenposities in één overzicht. Een klein deel hiervan staat hieronder weergegeven.

Bitcoin in top 6 grootste munten ter wereld, Indiase roepie in het vizier
Lees meer over:
BitcoinBTCdollareurogeld

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
Block start met pre-orders van Bitkey hardware wallet voor 95 landen

Block, het bedrijf van Jack Dorsey, gaat zijn self-custodial bitcoin wallet in meer dan 95...

Bitcoin
Do Kwon vecht besluit over uitlevering aan en gaat in hoger beroep

Do Kwon zou na 15 december uit Montenegro worden uitgeleverd. De mede-oprichter van Terraform Labs...

Nieuws
Crypto Analist Voorspelt 70% ADA Koers Stijging December – Kan Cardano 1 Euro Worden?

Recente ontwikkelingen in de wereld van Cardano (ADA) hebben de aandacht getrokken van crypto analisten,...

Nieuws
Ripple Koers Verwachting: “Nu Of Nooit” Investeringsmoment Voor XRP, Kan Ripple 1 Euro Waard Worden Dit Jaar?

Ripple (XRP) is in de wereld van de grote crypto een enigszins vreemde eend in...

Nieuws
CEO van JP Morgan vindt bitcoin voor criminelen: Reacties op ‘hypocriete’ bankdirecteur

De CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, krijgt forse kritiek na zijn uitspraken over crypto en...

Lees meer