Bitcoin in top 6 grootste munten ter wereld, Indiase roepie in het vizier
Er zijn over de hele wereld meer dan 170 verschillende fiat currencies. En te midden van dit centraal uitgegeven geld, is Bitcoin een vreemde eend in de bijt. Maar we moeten dit digitale en decentrale geld niet onderschatten. Bitcoin is momenteel namelijk de zesde grootste valuta van de wereld!
De waarde van Bitcoin
Toen Bitcoin ruim een decennium geleden tot leven kwam, had het geen waarde. Maar toch heeft het ergens in de geschiedenis waarde gekregen. Het bekende voorbeeld is de 10.000 BTC die Laszlo Hanyecz betaalde voor twee pizza’s.
In de loop der jaren is de marktkapitalisatie van Bitcoin enorm gestegen. Dit komt door een toename van twee parameters:
Momenteel zijn er 18,48 miljoen BTC in omloop gebracht en is de spotprijs gelijk aan ~$10.300. Daarmee is de marktkapitalisatie van Bitcoin iets minder dan $200 miljard.
Het is daarmee niet alleen de grootste cryptocurrency, maar het laat ook een heel aantal fiat valuta achter zich, schrijft Decrypt.
Fiat geld
We kunnen Bitcoin en fiat-valuta’s echter niet makkelijk naast elkaar leggen. De termen van geld dat in omloop is, is bij de dollar of de euro niet exact bekend. De marktkapitalisatie blijft een schatting als we de M0-geldhoeveelheid van fiat valuta’s erbij pakken.
Dit M0-cijfer vertegenwoordigt de totale waarde van alle bankbiljetten, munten en dergelijke die gemakkelijk in contanten kunnen worden omgezet. De M0-waarde is ook algemeen bekend als “narrow money” of de monetaire basislaag.
De Amerikaanse dollar (USD) is momenteel als wereldreserve munt verreweg de grootste fiatvaluta. Volgens de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is er $1,95 biljoen aan biljetten en munten in omloop. Meer dan driekwart hiervan bestaat uit $100 en $20 biljetten.
Euro, China, Japan en India
De tweede valuta in de lijst is de euro. Net zoals de Fed, houdt ook de Europese Centrale Bank een actuele referentie bij voor het geld dat in omloop is. Volgens de officiële statistieken van de laatste update (juli 2020) is er iets minder dan 1,38 biljoen euro in omloop.
Dit getal is overigens meer dan verdrievoudigd sinds de introductie van de euro. Het grootste aandeel van de euro’s zijn biljetten van €20 en €50.
De nummer drie is de Chinese yuan (CNY). Volgens gegevens van TradingEconomics zijn er ongeveer 8 biljoen CNY in omloop, met een waarde van $1,15 biljoen. De Japanse yen (JPY) loopt niet ver achter op de vierde plaats met omgerekend een waarde van $1 biljoen.
India staat vijfde met de roepie die $425 miljard waard is. En dan, ja echt, is daar Bitcoin als nummer zes. Zoals gezegd staat de marktkapitalisatie van Bitcoin gelijk aan bijna $200 miljard en daarmee laat het de Russische roebel achter zich.
Andere assets
Aan deze berekening zitten wel wat haken en ogen. Je kunt twijfels trekken bij de manier hoe de marktkapitalisatie tot stand komt. Het neemt immers ook coins mee die nooit meer gebruikt of verstuurd kunnen worden en daardoor de spotprijs niet direct beïnvloeden.
Het is ook interessant om de waarde van alle assets in de wereld met elkaar te vergelijken. Visual Capitalist heeft dit op een mooie manier uiteengezet, met onder andere goud, de aandelenmarkt, derivaten en schuldenposities in één overzicht. Een klein deel hiervan staat hieronder weergegeven.