De weg naar $10.000: bitcoin (BTC) koers steeg al 40% in 2020

Bitcoin (BTC) is vele malen doodverklaard, maar de cryptomunt verrees meerdere malen uit de zogenaamde ‘dood’. Bitcoin is een volatiel beest. Crypto handelaren verklaren het steevast als de best presterende asset van het afgelopen decennium.

Bitcoin is het goud in een ontbolsterende cryptomarkt met bijna 3.000 cryptovaluta. Een vluchthaven in politiek en economisch stormachtige tijden. Bitcoin staat synoniem voor risico én rendement.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zoals deze onderzoekers onlangs opmerkte: een bitcoin only portfolio leidde tot méér rendement dan een gemengd beleggingsmandje met daarin (tech) aandelen van Nasdaq en S&P 500.

Inclusief de hype cyclus van 2017 én de cryptowinter van 2018 lag het opgetelde rendement nog steeds op 293% als je op 1 januari 2017 was ingestapt en op 31 december 2019 was uitgestapt.

Bitcoin (BTC) als spaartechnologie

Voor de traditionele belegger te risicovol, voor de doorgewinterde crypto handelaar staat bitcoin inmiddels synoniem als een baken van rust in de nooit eindigende wervelwind van kleinere cryptomunten.

De afgelopen jaren is het een continue achtbaanrit geweest voor de trouwe believer in bitcoin met de nodige pieken en dalen. Degenen die vasthielden aan hun investering (de ‘hodlers’) krijgen bij een fikse koersstijging gelijk.

Maar iedereen weet: een diepe daling is nooit ver weg, want het nemen van tijdelijke winst is nooit ver weg. Niettemin liggen de ’toppen’ van de koers steeds hoger, een gegeven waar de lange termijn belegger zich aan kan vasthouden. Met de stock-to-flow theorie van de Nederlandse quant Plan B ligt er een extra onderlegger onder het al sterke fundament van deze asset.

We hebben er vaak over geschreven: het protocol bitcoin blijft zich gestaag en stabiel ontwikkelen als een nieuwe onderlaag voor mogelijk een nieuw financieel systeem. Dat zijn vergezichten, die nu moeilijk te staven zijn.

De functie van ‘protocol’ en ‘asset’ zijn de afgelopen elf jaar aangevinkt. De functie van betaalmiddel blijft een groot vraagteken en verkeert zich in de hoek van experimentele technologie. Niettemin stroomt steeds meer kapitaal naar bedrijfjes die daarmee experimenteren en ankers leggen voor betaal toekomst van onze (klein) kinderen?

Fundamentals

Daarom is het verstandig om bitcoin dagelijks te volgen en haar voortgang aan de hand van een aantal fundamentele parameters te turven. Of het nu de rekenkracht van het netwerk is, het aantal transacties, het transactievolume, het aantal bitcoin wallets, het aantal developers dat aan het netwerk werkt: de seinen staan wat betreft op groen.

Natuurlijk zijn er ook vraagtekens te stellen, maar die begeven zich in de toekomst. Hoe ontwikkelt bitcoin zich als betaalmiddel? Kan het Lightning Network haar belofte als betaallaag waarmaken?

Hoe zit het met de miners? Kunnen zij hun business draaiende houden met alleen maar transactiefees? Weegt dat op tegen een mogelijk stijgende energieprijs om het proof-of-work systeem intact te houden?

Dat levert de nodige discussievoer op, met ieder een eigen kerkje en dominee die de wijsheid in pacht denkt te hebben.

Laat je cryptomunten beheerd beleggen door Yieldt!

Nieuw kapitaal?

Als we kijken wat er nú gebeurt, dan zien we voortgang. Bitcoin bewijst zich als asset namelijk de afgelopen elf jaar. en het lijkt erop dat nieuw kapitaal wederom de weg naar de cryptomunt heeft gevonden.

We nemen de achtbaanrit nog even door:

En 2020?

2020 begon met een openingskoers van $7.194 en dit jaar is de koers maar één keer onder de $7.000 grens gekomen. Op moment van schrijven is de koers met 40% gestegen dit jaar en volgens de nodige analisten is hiermee de bullrun nog lang niet voorbij.

En ook geldt, we gaan het meemaken wat de koers gaat doen. Er zijn namelijk diverse scenario’s mogelijk in aanloop naar de bitcoin halvening. Vorig jaar hebben we bij Litecoin gezien dat de bulls hun kruit vóór de block reward halvening hadden verschoten.

Om 12 uur volgt een technische analyse van Martijn over de koers op de korte termijn.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Lees meer