Bitcoin (BTC) koers dipt hard, $150 miljoen aan liquidaties bij BitMEX

Bitcoin (BTC) heeft een zware dag achter de rug. De koers heeft vandaag 800 dollar ingeleverd naar een voorlopige bodem van $8.627. Waar gaat dit eindigen, consolidatie of verdere correctie?

Bitcoin koers speculatie

Een van de gevolgen is een groot aantal liquidaties op de derivatenbeurs BitMEX. Dat is een ongereguleerde exchange, waar beleggers kunnen speculeren door middel van een (doorlopende swap) future.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beleggers lenen geld bij de beurs om – door middel van leverage – te speculeren welke richting de koers op gaat.

De afgelopen weken groeide het optimisme onder bitcoin beleggers, vermoedelijk ingegeven door de aankomende halvening medio mei. Een groot deel van de markt ‘gelooft’ dat dit event tot een prijsstijging gaat leiden.

Dat geloof wordt vandaag behoorlijk afgestraft. Doordat de koers vandaag plots zakte van $9.400 naar $8.600, is in korte tijd een groot aantal ‘long’-posities in één keer geliquideerd. Beleggers hebben daarmee gezamenlijk meer dan $150 miljoen verloren. Dat is een nieuw volumerecord aan liquidaties dit jaar.

Goed nieuws voor BitMEX, want zodra iemand geliquideerd is, ontvangt de beurs het geld dat vrijkomt uit de geliquideerde accounts. Sommigen beweren dat grotere beleggers (‘whales’ met minstens 1.000 BTC in bezit, red.) de markt bewust laten zakken totdat bitcoin weer een acceptabel (lager) niveau bereikt om (groots) bij te kopen.

Anderen beweren zelfs dat BitMEX – als belanghebbende partij – ook zelf of via derde partijen zoals market makers de koers beïnvloedt. Dat zijn doorgaans schimmige discussies die lastig bewijsbaar zijn.

Feit is, zoals marktvorser Skew bekend maakt, is dat er vandaag $150 miljoen aan posities is weggevaagd.

Bitcoin in 2020

Het is niet de eerste opmerkelijke dip in februari.

Doorgaans zijn het beleggers met een disproportionele exposure aan BTC, die de koers in deze mate kunnen beïnvloeden. Ze hebben er belang bij om op een lager niveau bitcoin (bij) te kopen.

De trend is sinds januari echter nog steeds opwaarts. In 2020 was de openingskoers $7.194 en stel dat we sluiten rond de $8.800, dan is het rendement nog steeds 22 procent.

Het onderstaande plaatje brengt de afgelopen 24 uur enigszins weer in perspectief.

Hoe nu verder? We nemen een kijkje op Twitter en bekijken hoe een aantal (ervaren) analisten de koers beoordelen. Volgens CryptoDonAlt is de koers nog te onrustig om te consolideren.


Volgens Cryptobull is dit – in zijn ogen – de laatste kans om bitcoin (BTC) op een lager niveau te kopen.

In de ogen van REKT Capital (!) is deze pre-halvening een risicovolle fase voor bitcoin beleggers.

Het past in een historisch beeld dat de koers eerst corrigeert vóór de halvening medio mei. De vraag is of de geschiedenis zich herhaalt, dat is niet – per definitie – een gegeven.

Vluchthaven of niet?

De huidige daling past in het beeld van financiële markten die rood kleuren vanwege onzekerheid omtrent het Coronavirus, die wereldwijd de ziekte COVID-19 verspreidt.

De belangrijkste aandelenindex in de VS, de S&P 500, heeft 2.100 miljard dollar aan waarde ingeleverd deze week. Bitcoin is vaak aangeduid als een vluchthaven, maar goud lijkt deze rol nu over te nemen. Deze asset heeft parallel aan de uitbraak van de epidemie het hoogste punt in zeven jaar tijd bereikt.

Volgens sommigen heeft goud de status van vluchthaven daarom wél, zo oreert onder meer gold bug Peter Schiff. Volgens hem bestaat bitcoin simpelweg te kort om zich te kunnen vestigen als ‘store of value’.

Ook de Nederlandse zakenman en bitcoiner Marc van der Chijs wees er in een interview met Bitcoin Magazine NL op dat institutionele beleggers moeite hebben om bitcoin te begrijpen en soms simpelweg een handelsaccount missen om BTC te kopen. Ze grijpen veel gemakkelijk naar goud als niet-gecorreleerde asset aan de wereldeconomie.

Chamath Palihapitiya over bitcoin

Maar in de ogen van onder meer investeerder Chamath Palihapitiya, bekend als high potential bij Facebook en CEO van Social Capital, is dit onzin.

Deze Silicon Valley durfkapitalist investeerde in o.a. Slack, Yammer en Box, was miljardair op zijn 32ste en eigenaar van NBA-club Golden State Warriors op zijn 34ste.

Volgens hem is het “idioot” om géén exposure te hebben in bitcoin, waarbij hij reageert op de woorden van Warren Buffett. In de ogen van de bekende belegger hebben cryptovaluta géén (intrinsieke) waarde.

In een interview met nieuwszender CNBC zegt Palihapitiya juist: het is een perfecte ‘hedge’ voor de tradtionele markten, iets wat Van der Chijs ook benadrukt.

Hij zegt onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Ik denk dat het een redelijke strategie is om zeg 1% van mijn vermogen in een asset te stoppen dat compleet niet is verbonden met de financiële markten en hoe de wereld werkt’. [/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.