Bitcoin Lightning #17: Decentraal en peer-to-peer chatten via Lightning

Zoals je in de hele Hup Lightning serie al hebt kunnen lezen, kun je via de tweede laag op Bitcoin heel snel en goedkoop betalen. Echter kun je er nóg iets mee doen: chatten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin betalen én chatten

Het Bitcoin Lightning Network bestaat uit een heleboel peers die met elkaar geconnect zijn door middel van betaalkanalen. Deze payment channels bestaan uit (kleine) beetjes Bitcoin die in een multisig wallet gelocked worden. Vervolgens kunnen de twee partijen bínnen dit betaalkanaal de satoshi’s heen en weer ping-pongen zonder dat het op de mainchain in de blockchain komt.

Het voordeel is dat je daardoor enorm aan kosten en tijd kunt besparen. Een Lightning betaling is namelijk bliksemsnel en kost maximaal een paar satoshi’s, de kleinste eenheid binnen het Bitcoin ecosysteem.

Lees ook: onze uitgebreide uitlegpagina over het Lighting Network

Maar nu is er dus méér mogelijk met dit netwerk. Omdat het netwerk volledig peer-to-peer is, kun je ook berichtjes aan een betaling meesturen. En in feite kun je daarmee een chatdienst bouwen. Er zijn al verschillende partijen die hier mee bezig zijn gegaan.

Het mooie aan dit soort diensten is dat je geen centrale server nodig hebt om te vertrouwen. Jouw berichten gaan versleuteld over het peer-to-peer network naar de ontvanger toe. En je bent niet aan een platform gebonden. Zie het alsof Whatsapp, Telegram en Slack hetzelfde protocol gebruiken waardoor je tussen deze platformen kunt gaan chatten.

Sphinx Chat

De eerste partij die hier mee bezig is gegaan is Sphinx. Zij hebben een app ontwikkeld die je aan je eigen node kunt koppelen. Hiermee kun je end-to-end encrypted chatten, wat betekent dat de berichten versleuteld zijn.

Via Hubs kun je ook zonder node een account krijgen (of: kopen). Hiervoor betaal je een klein bedrag per maand.

Ook kun je via Jitsi videobellen en is het mooiste misschien nog wel dat je kleine beetjes Bitcoin kunt betalen ín deze chat.

Het doen van een betaling via Lightning kost hooguit een paar sats. Vooralsnog lijken er geen (tot nauwelijks) kosten aan deze chatdienst te hangen. Als het gebruik van de app enorm toeneemt, zouden nodes hier miniscule bedragen (van enkele satoshi’s) voor kunnen vragen.

Tot dusver is Sphinx de enige chat applicatie waarvoor je niet per se een node moet draaien. Je kunt met een invite code een account krijgen om mee te chatten.

Juggernaut

Een soortgelijke app is die van Juggernaut. Waar de Sphinx app op dit moment enkel voor smartphones te gebruiken is, kun je met Juggernaut alleen maar via een desktop (Mac, Linux of Windows) applicatie chatten.

Via GetJuggernaut kun je de messenger downloaden om vervolgens de juiste IP adres en poorten van de node invullen (of via de methode met de LND URI).

Bitcoin Lightning #17: Decentraal en peer-to-peer chatten via Lightning

Thunderhub

Een derde methode is om via Thunderhub te chatten. Dit is een applicatie om alles rondom jouw node te managen. Zo kun je betaalkanalen rebalancen, channels openen en andere dingen inzien. Maar met de accept-keysend functie hebben ze er ook een chatdienst gebouwd.

Sendmany

Een andere applicatie is Sendmany. Deze app ziet er minder gelikt uit en is ook niet zomaar even makkelijk te downloaden. Op de Github is meer te lezen over de status van het project. Je kunt het alleen maar testen met een Android telefoon en je moet hiervoor dus ook een eigen node hebben.

Bitcoin Lightning #17: Decentraal en peer-to-peer chatten via Lightning

Chatten via Bitcoin

Het idee van het chatten via Lightning kwam vandaag bij een ontwikkelaar van Lightning Labs. De Nederlander Joost Jager knutselde op een vrije zaterdag het idee van chatten via Lightning in elkaar.

Hij noemde dit Whatsat en dit was enkel via de command line te benaderen zonder app of iets dergelijks. Hij praatte hier al eens over in onze Hup Bitcoin podcast.

Anchor

Spotify