Bitcoin Lightning #20: Traden met BTC via Lightning zónder account

Bitcoin zette meer dan een decennium geleden de toon voor een financiële decentrale toekomst. Met de komst van het Lightning Network kan deze toekomst heel anders ingericht worden dan dat nu gebeurt.

Vandaag kijken we in de Hup Lightning serie naar lnmarkets. Dit is een exchange waar je via het Lightning Network kunt handelen. Daarmee werkt het compleet anders dan beurzen zoals Binance en Kraken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning Network

Lightning is de tweede laag bovenop Bitcoin. Het is een netwerk dat volledig bestaat uit peer-2-peer betalingen. Door middel van betaalkanalen en kleine beetjes sats die door het netwerk worden geroute, kan iedereen razendsnelle en goedkope bitcoin betalingen doen.

Lees vooral de analogie van de kralenketting en de barrekening eens door als je niet bekend bent met 'LN'. Of neem een kijkje op onze 101 over het Lightning Network.

Ontwikkelaar Romain Rouphael heeft hiermee iets geniaals gebouwd: LNmarkets. Dit is het eerste volledig Lightning-powered Bitcoin handelsplatform. Je kunt hier (met hefbomen) traden en speculeren op de prijs van Bitcoin.

Ze hebben dus een stukje Decentralized Finance (DeFi) bovenop Bitcoin gebouwd. Je hebt geen email nodig om je te registreren en er zijn ook geen KYC procedures die je moet doorlopen. Je kunt direct jouw BTC connecten met het platform via jouw eigen Lightning Wallet.

Handelen met eigen node

Er is een maximale margin beschikbaar om per node mee te handelen. Op dit moment staat dit om 1.000.000 sats per node. Dat komt neer op ongeveer $50. Je kunt dus direct vanaf jouw eigen node BTC margin traden.

Waar Bitcoin vaak de kritiek krijgt dat je er vrij weinig mee kunt (bouwen), laat Lightning zien dat het de toepassingen op Bitcoin enorm uitbreidt.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="LNMarkets"]Dit is nog maar het begin: het Lightning Network gaat door alle grote financiële instellingen gebruikt als settlement rail gebruikt worden[/penci_blockquote]

Het voordeel van dit platform is dat het volledige non-custodial is. Je hoeft niet bang te zijn dat de exchange gehackt wordt of offline raakt. Jij bent hoe dan ook de baas over jouw eigen BTC (zolang je geen orders open hebt staan).

Je Lightning Node (of wallet) wordt daardoor een soort van handelsaccount. En dit account is dus volledig anoniem. En omdat het Lightning Network razendsnel is, kun je het platform op een hele andere manier gebruiken.

En dit is nog maar het begin: met de komst van nieuwe protocollen die momenteel in ontwikkeling zijn, zoals RGB, zal elk type asset zoals USD, goud en aandelen op het Lightning Network beschikbaar zijn voor razendsnelle en kostenefficiënte uitwisseling.

Op research.ito.am is meer te lezen over dit innovatieve product. Wil je graag doorpraten over Lightning, kom dan vooral naar onze Telegram chat en praat gezellig mee!