Met deze app kun je chatten met het Bitcoin Lightning Network als protocol

Nieuws uit Lightning-land. Gisteren werd namelijk bekend dat de beta versie van de Sphinx app op de markt is. Dit is een chatdienst die volledig verloopt via het decentrale en peer-to-peer betalingsnetwerk van Bitcoin.

Bitcoin betalen én chatten

Het Bitcoin Lightning Network bestaat uit een heleboel peers die met elkaar geconnect zijn door middel van betaalkanalen. Deze payment channels bestaan uit (kleine) beetjes Bitcoin die in een multisig wallet gelocked worden. Vervolgens kunnen de twee partijen bínnen dit betaalkanaal de satoshi’s heen en weer ping-pongen zonder dat het op de mainchain in de blockchain komt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het voordeel is dat je daardoor enorm in kosten en tijd kunt besparen. Een Lightning betaling is namelijk bliksemsnel en kost maximaal een paar satoshi’s, de kleinste eenheid binnen het Bitcoin ecosysteem.

Lees ook: onze uitgebreide uitlegpagina over het Lighting Network

Maar nu is er dus méér mogelijk met dit netwerk. Omdat het netwerk volledig peer-to-peer is, kun je ook berichtjes aan een betaling meesturen. En in feite kun je daarmee een chatdienst bouwen. En dat is precies wat Sphinx heeft gedaan.

Lighting chatten

Ze hebben een app ontwikkeld die je aan je eigen node kunt koppelen. Hiermee kun je end-to-end encrypted chatten, wat betekent dat de berichten versleuteld zijn.

Ook kun je via Jitsi videobellen en is het mooiste misschien nog wel dat je kleine beetjes Bitcoin kunt betalen ín deze chat.

Het doen van een betaling via Lightning kost hooguit een paar sat. Vooralsnog lijken er geen (tot nauwelijks) kosten aan deze chatdienst te hangen. Als het gebruik van de app enorm toeneemt, zouden nodes hier miniscule bedragen (van enkele satoshi’s) voor kunnen vragen.

Het lijkt een vervolg een project van de Nederlander Joost Jager die in dienst is bij Lightning Labs. Hij bouwde namelijk op een zolderkamertje het framework van dit idee. Hij noemde dit Whatsat en praatte hier al eens over in onze Hup Bitcoin podcast.

Je kunt via het Lightning Network meer dan chatten en betalen. Een poosje terug is er met de TLV webshop al laten zien dat je p2p kunt internetshoppen. Het biedt extra privacy: er zijn geen centrale servers nodig om de betaling met jouw persoonlijke gegevens op te slaan.

Multi-part payments

Gisteren kwam er ook al ander goed nieuws naar buiten voor de Lightning fans. Het is met de nieuwe LND update namelijk mogelijk om multi-part (of multi-path) payments te doen. Dat betekent dat je een betaling over meerdere betaalkanalen kunt laten gaan door het op te splitsen. Dit heeft enorme voordelen met betrekking tot de liquiditeit die je nodig hebt.

Hou je vragen over na het lezen van dit artikel? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning