‘95% van alle cryptomunten vrijwel onverkoopbaar’, Bitcoin meest liquide

De dikte van de orderboeken ligt bij Bitcoin (BTC) vijf keer hoger dan bij ether (ETH), zo blijkt uit onderzoek van The Block Crypto. Onderzoeker Larry Cermak onderzocht de liquiditeit van een groot aantal cryptomunten en kwam tot een harde conclusie: 95% is illiquide.

Kortom, bezit je grote hoeveelheid van een kleinere cryptomunt, dan is deze amper te verzilveren. Een tekort aan kopers dus, speelt veel cryptomunten parten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en liquiditeit

Liquiditeit is niet te verwarren met volume, maar heeft betrekking op de dikte van het orderboek. Een orderboek bestaat uit alle koop – en verkooporders (ask & bid).

Hoe meer orders op één dag, hoe dikker het orderboek. En hoe gemakkelijk een asset te kopen of te verkopen is. Maar nu is de vraag: wanneer is er nu sprake van een cryptomunt die illiquide is?

Cermak kwam tot de volgende definitie: [penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Een cryptomunt is illiquide als 10% van het totale orderboek gezamenlijk minder is dan $10.000.[/penci_blockquote]

Hierbij maakte hij gebruik van de marktdata van de Coinpaprika database en nam zijn steekproef op vrijdag 20 december om 9.30 (UTC).

Op Twitter komt Cermak met de volgende conclusie:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Bij 95% van alle cryptovaluta is géén sprake van liquiditeit en bij 2% is er sprake van ‘héél weinig liquiditeit’.[/penci_blockquote]

Daaruit is een behoorlijke hard oordeel te vellen: 3% van alle cryptomunten blijkt liquide en de rest niet. Deze cryptomunten kennen te weinig kopers en verkopers.

Heb je hiervan een grote hoeveelheid, dan loop je het risico dat je een gedeelte niet kunt verzilveren tegen de prijs die je acceptabel vindt.

‘Bitcoin 5 keer méér liquide dan ether’

Voor het gemak heeft Cermak de stablecoins buiten het onderzoek gelaten. Deze zijn – als het goed is – gedekt door fiat valuta.

Daaruit ontstaat een lijst van cryptovaluta die wél liquide zijn. Bitcoin voert fier de ranglijst aan met ruim één miljard dollar aan gecombineerde koop – en verkooporders (10% van het totale orderboek).

Ethereum volgt op plek twee met $200 miljoen dollar aan gecombineerde koop – en verkooporders. Op plek drie volgt EOS met 78,4 miljoen dollar aan liquiditeit.

Kortom, zéér grote verschillen in de top tien en het verval onder de kleine cryptomunten is groot.

Cermak concludeert dan ook: qua waarde gaan altcoins (hij noemt ze shitcoins, red.) misschien niet gelijk naar ‘0’, de verhandelbaarheid van deze cryptocurrency’s is compleet weg.

En dat is natuurlijk een risico voor de belegger, omdat hij zijn belegging niet meer aan de straatstenen kwijt kan.

Coinmarketcap

Liquiditeit neemt op de cryptomarkt aan belang toe in vergelijking met volume en marktwaarde. Sinds medio november legt Coinmarketcap cryptovaluta ook langs de meetlat van liquiditeit.

Hiermee wil de marktvorser onder meer de rangschikking naar ‘nepvolume’ op cryptomarkt aanpakken.

Volume is namelijk ondergeschikt aan liquiditeit, omdat de volumes besmet raken met nepvolumes. Vaak zijn het market makers die in dienst van exchanges het volume kunstmatig hoog houden.

Een aantal variabelen zijn bepalend voor liquiditeit:

Meer informatie over liquiditeit is te vinden in het kenniscentrum van Coinmarketcap.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...