Kan Bitcoin (BTC) profiteren van de privacy features van MimbleWimble?

Ontwikkelaars zijn constant bezig om Bitcoin te verbeteren. Vaak gaat het over onderwerp zoals schaalbaarheid en de veiligheid van het netwerk. Maar er zijn meer topics die zo nu en dan aandacht krijgen, zoals bijvoorbeeld privacy.

De toenemende regulatie zorgt voor problemen bij cryptobeurzen die privacymunten zoals Monero aanbieden. Hoe moeten we hier mee omgaan en moet Bitcoin ook een zelfde soort privacy functies krijgt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en privacy

De Litecoin Foundation publiceerde vorige maand een voorstel om ‘Extension Blocks’ (EB) te integreren op het MimbleWimble protocol. Het is een variant op het cryptografische protocol dat bekend staat om de ‘Confidential Transactions’ (CT). Dit moet zorgen voor meer privacy, maar kan Bitcoin ook voordeel halen uit dit systeem?

Laten we beginnen met de EB, want wat is dit eigenlijk? Een EB is iets dat parallel aan de main chain bestaat, met een interval van gemiddeld 2,5 minuten. Je zou het kunnen zien als een tijdelijke sidechain.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Github”]Extension blocks (EB) create a side-chain like layer alongside canonical Litecoin blocks in which a miner will commit to the merkle root of an additional block of MW transactions. EB allow MW transactions to be “opt-in”, which means public and private transactions can exist simultaneously but be maintained separately[/penci_blockquote]

Bitcoin expert Pieter Wuille reageert op de vraag hoe Bitcoin in de toekomst eventueel kan profiteren van deze ontwikkelingen. Volgens de mede-oprichter van Blockstream ‘is het niet zo simpel.’

Op Reddit geeft hij een reactie op het voorstel. Wuille legt uit dat het verbergen van transacties de CoinJoins een stuk krachtiger kunnen maken. Hij voegde eraan toe dat de CT’s de manier waarop transacties werken fundamenteel kunnen veranderen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Persoonlijk zie ik heel graag de Confidential Transactions in Bitcoin. Echter moeten er nu zogenoemde ‘cleartext’ in een transactie zitten. Zonder een hard fork kan dit niet worden veranderd.”[/penci_blockquote]

Confidential Transactions is een tool waarbij het bedrag van een betaling is versleuteld en dus onzichtbaar.

Bitcoin kopen? Neem eens een kijkje op Bitvavo!

Privacy als opt-in

Bovendien geeft Wuille aan dat als dit ook bij Bitcoin gaat komen, wallets niet gedwongen kunnen worden om hier aan mee te doen. En dit kan resulteren in transacties die niet correct in het netwerk terecht komen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Als zo’n verandering succesvol wordt doorgevoerd, verliest Bitcoin enkele van zijn meest waardevolle eigenschappen. En daarom: CT’s (of een andere manier om bedragen verbergen) moet opt-in zijn.”[/penci_blockquote]

Wuille geeft ook aan dat de opt-in niet voor iedere transactie bepaald hoeft te worden. Met ‘Extension Blocks’ is dit wel mogelijk.

Verder schrijft hij dat het gebruik van CT’s in een EB veel efficiënter is dan het ‘hacken’ van de huidige structuur van een transactie. Volgens de ontwikkelaar is dit de enige praktische manier is om CT’s bij Bitcoin te introduceren.

MimbleWimble werkt fundamenteel anders dan Bitcoin, en dus heeft een doorvoering van een idee uit dit protocol in de Bitcoin blockchain niet zomaar gedaan.

Wuille concludeert dat zowel CT’s als EB’s mogelijk zijn. Het moet dan op zo’n manier doorgevoerd worden dat de transacties altijd vertrouwelijk verstuurd kunnen worden, terwijl de keuze hiervoor bij de gebruikers blijft liggen.

De man achter Litecoin, Charlie Lee, reageerde op Twitter op de reactie: “Ik ben blij om het positieve antwoord van Pieter Wuille te zien.”

Bron: AMBCrypto