Bitcoin in augustus: 21.454 BTC voor MicroStrategy en Wumbo op Lightning

Bitcoin in augustus: 21.454 BTC voor MicroStrategy en Wumbo op Lightning

Het is alweer september en dus tijd om - zoals gebruikelijk - terug te blikken op de afgelopen maand. Wat gebeurde er allemaal in augustus omtrent Bitcoin?

Wat de prijs betreft was het een rustige maand. De koers opende in augustus met $11.155 en sloot de maand af met een prijs van om en nabij de $11.600. Dat is een stijging van grofweg 4%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De koers bereikte wel het hoogste punt van het kalenderjaar (tot dusver). Op 17 augustus was dit $12.350.

1 augustus: Happy Independance Day

We begonnen de maand met een jaarlijks feestje. Het was namelijk drie jaar geleden dat de User Activated Soft Fork (UASF) voor SegWit is geactiveerd op het bitcoin netwerk.

Middels zo'n UASF zette een groot deel van de bitcoiners de miners echter letterlijk en figuurlijk voor het blok. Zij hadden namelijk een agendapunt dat er door moest komen. Naast het implementeren van SegWit wilden ze ook de blockgrootte van bitcoin verhogen naar 4MB.

Drie jaar geleden werd duidelijk dat het de nodes zijn die het voor het zeggen hebben, en niet de miners.

6 augustus: MicroStrategy

Een krappe week later was daar dan het grootste nieuws van de maand. En misschien wel van het hele jaar: een beursgenoteerd bedrijf houdt Bitcoin aan als reserve kapitaal. Waarom? Om de geldontwaarding van de dollar voor te zijn.

Het bedrijf heet MicroStrategy en is een leverancier van (cloud) software voor de zakelijke markt. Naar verluidt is de onderneming 1,2 miljard dollar waard, een unicorn dus.

In totaal kochten ze met $250 miljoen een totaal van bijna 22.000 BTC uit de markt, om het te gaan hodlen als hedge tegen de dollar.

Saillant detail: de CEO van het bedrijf verklaarde Bitcoin in 2013 nog dood.

Later in de maand volgden het Canadese restaurant Tahinis het voorbeeld van MicroStrategy en ook Snappa maakte aan het einde van de maand bekend Bitcoin te gaan aanhouden als reserve asset.

Augustus lijkt de maand te zijn geweest van de start van een nieuwe trend. Adoptie in the making?

16 augustus: Smart Contracts op Bitcoin

Je hoort het wel eens: Bitcoin en smart contracts is geen goed huwelijk. Dat is echter onjuist. Je kunt namelijk bepaalde voorwaarden aan betalingen meegeven, voordat de uitgifte plaatsvindt.

En met de komst van een nieuwe programmeertaal is dat een stukje makkelijker geworden. In augustus berichtten we over Minsc. Dit is gemaakt door Bitcoin ontwikkelaar Nadav Ivgi.

Een van de doelen van Minsc is om smart contracts “toegankelijker te maken voor meer mensen”. Smart contracts op Bitcoin konden al wel met Script, maar dat is erg lastig.

Bitcoin in augustus: 21.454 BTC voor MicroStrategy en Wumbo op Lightning

Om Script toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken, presenteerden Pieter Wuille, Andrew Poelstra en Sanket Kanjalkar in 2019 Miniscript. Ze zijn alledrie werkzaam voor Blockstream.

Miniscript maakte dit al makkelijker en efficiënter. En nu is daar dus Minsc, gebaseerd op Miniscript, dat weer een gecompileerde weergave is van Bitcoin Script.

18 augustus: Bitcoin in de ruimte

Een Bitcoin wallet van SpaceChain ondertekende halverwege augustus een multi-signature transactie vanuit het Internationaal ruimtestation (ISS). Dat is een wereldprimeur!

SpaceChain profileert zich als een partij die een ‘integratie tussen blockchain en ruimte’ kan bewerkstelligen. Ze hebben de blockchain hardware wallet technologie ‘meegestuurd’ met de Falcon 9 raket SpaceX in december.

21 augustus: Wumbooooo!

In augustus kwam er ook een langverwachte update voor het Lightning Network. Lightning Labs presenteerde in de nieuwe update van de lnd software de optie om grotere betaalkanalen te openen.

Voorheen was de limiet 0,1677 BTC en dit zat al sinds 2018 in het protocol. Met de Wumbo kanalen is het voor exchanges ook aantrekkelijker om Lightning te integreren.

22 augustus: Giga mining farm

Eind augustus maakte het Kazachse Enegix bekend bijna klaar te zijn om de deuren te openen van een gigantische datacenter. Het biedt ruimte voor enorm veel mining rigs, die in een optimaal geval wel goed zouden kunnen zijn voor 4% van de hashrate.

Enegix exploiteert al twee andere Bitcoin mining faciliteiten. De nieuwe locatie in Ekibastuz zal de grootste worden. Er zullen naar verluidt meer dan 160 mensen gaan werken, waaronder ingenieurs, elektriciens en ook beveiliging.

De farm zal dermate veel elektriciteit verwerken dat het omgerekend 180.000 (Amerikaanse) huishoudens van stroom zou kunnen voorzien.

27 augustus: Bitcoin fonds voor Fidelity

Aan het einde van de maand kwam er nog een nieuwtje uit de institutionele wereld. Peter Jubber, verantwoordelijk voor de digitale assets bij vermogensbeheerder Fidelity, diende namelijk een verzoek in voor een nieuw fonds. En dit is er niet zomaar eentje: het richt zich volledig op Bitcoin.

Dit verzoek is neergelegd bij de bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de toezichthouder van de effectenbeurs.

Er is weinig bekend gemaakt over het fonds, behalve dat de minimale inleg is gesteld op $100.000. Eentje voor het institutioneel geld dus!

28 augustus: Fed goes brrrrr

We sluiten de maand af met een toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Hij liet weten dat de Federal Reserve het toelaat als de inflatie boven de 2% komt. Zolang het gemiddelde over een langere periode maar rond deze magisch gestelde grens van 2% blijft.

En dat was koren op de Bitcoin molen. De inflatie van Bitcoin is in maart 2020 gehalveerd van 3,6% naar 1,8%.

En dit inflatiegetal is niet aan te passen als een groep bankiers het hier over eens is. Dit nieuws was een boost voor de Bitcoin community: Bitcoin is digitaal én schaars én bankloos.

Lees meer over:
Bitcoin BTC maandoverzicht

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties