Microsoft gebruikt Bitcoin blockchain voor bèta van decentraal ID systeem

Microsoft gebruikt Bitcoin blockchain voor bèta van decentraal ID systeem

Een hele poos geleden kwam het nieuws naar buiten dat Microsoft gebruikt wilde gaan maken van de Bitcoin blockchain voor een decentraal identiteitsnetwerk. Van dit platform is nu de bèta gelanceerd.

Identiteit op Bitcoin netwerk

Het netwerk met de naam ION is in mei al aangekondigd. Het is nu voor de bètatests verplaatst naar het Bitcoin netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een blogpost van 10 juni vertelt Daniel Buchner meer over het platform. De manager van het Microsoft Identity team schrijft dat het open source Identity Overlay Network (ION) is gelanceerd. Het doel is om gebruikers een gedecentraliseerde identiteit (DID) te bieden. Dit zou de behoefte van gebruikersnamen kunnen vervangen.

ION is ontwikkeld in samenwerking met de Decentralized Identity Foundation. Het is een gedecentraliseerd netwerk dat onafhankelijk werkt en niet vertrouwt op 'speciale utility tokens', vertrouwde validator nodes of of andere consensus mechanismen. Dit sluit perfect aan bij de kernwaarden van Bitcoin.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"De belangrijkste belofte van de DID technologie is om alle individuen en entiteiten zelf de eigendom en de controle over hun identiteit te geven."[/penci_blockquote]

Dit sluit volgens Buchner goed aan bij de missie om "empowering every person to work, play, and achieve more". "

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Om die belofte waar te kunnen maken, hebben we een ander pad gekozen dan andere gecentraliseerde oplossingen van de DID technologie. We geloven dat ION deze keuze verterkt."[/penci_blockquote]

Daarmee doelt hij op andere initiatieven die werken op Ethereum (Ethr-DID). Ze noemen het zelf een Sidetree (en dus geen sidechain) van Bitcoin. Het Sidetree protocol is een "chain/ledger-agnostic DID scaling protocol." ION is een implementatie van deze Sidetree, werkend op Bitcoin.

ION protocol

Microsoft heeft verder nog geen releasedatum vastgesteld voor de definitieve versie. Ze maken wel bekend dat het de komende maanden gaat werken aan een verbetering van het protocol en de ION implementatie.

Het is niet helemaal bekend hoe de bitcoin blockchain hiervoor gebruikt gaat worden. De kracht van ION zit volgens de blogpost in de "deterministische voortgang van de lineaire block volgorde en het consensus mechanisme dat het nodig heeft". Het consensus mechanisme is wat Bitcoin anders maakt dan bijvoorbeeld Ethereum.

Tot slot is bekend dat deze 'Layer 2' oplossing open source is en dat iedereen deze dus gaan reviewen, gebruiken en hier aan kan bijdragen. Je kunt op GitHub de code zelf al bekijken!

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws!

Lees meer over:
Bitcoin BTC Microsoft

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties