Bitcoin mining met afvalproduct aardgas? Dalende olieprijs veroorzaakt problemen

Bitcoin mining met afvalproduct aardgas? Dalende olieprijs veroorzaakt problemen

In Noord-Amerika zijn er een aantal bitcoin miners die hun bedrijf hebben opgebouwd rondom de winning van fossiele brandstoffen. Nu de oliemarkt in een bizarre situatie terecht is gekomen, zitten ook zij in een benarde positie. De olieprijzen dalen tot historische dieptepunten (en negatieve prijzen) en de vraag naar olieproducten neemt enorm af.

Gas inzetten voor Bitcoin mining

Maar eerst even: hoe kun je Bitcoin minen met een afvalproduct van de olieproductie?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bedrijven die olie verwerken moeten om milieuredenen hun uitstoot verminderen. In plaats van het overtollige gas te verbranden en in de atmosfeer los te laten, zijn er bedrijven die dit wel willen opvangen.

Zij zetten het om in elektriciteit en gebruiken het om Bitcoin mee te minen. Lees hierover meer in een eerder artikel waarom het Ohmm Datacenter is uitgelegd. Dit is een partij die speciale units ontwikkelt waarmee je dit kunt doen.

Er zijn meerdere van dit soort initiatieven. Bekende namen zijn Upstream Data uit Canada, Crusoe Energy uit Colorado en DJ Bitwreck in Texas. Zij gebruiken het overtollige gas om honderden mining rigs van energie te voorzien.

In eerdere artikelen kon je ook al lezen over Crusoe Energy Systems. Zij installeren datacenters voor ondernemingen die boren naar schaliegas (een soort aardgas).

Maar taferelen zoals die zich de laatste tijd voordeden, leveren problemen op. Het klinkt misschien heel gunstig om gratis olie af te kunnen nemen, maar het ligt genuanceerder. Het probleem is dat als de oliemarkt dermate hard instort, de partners van deze miners dicht gaan. Daardoor komt er ook geen restproduct vrij en daardoor kunnen de Bitcoin miners dit niet meer inzetten als energiebron.

Een dalende mondiale vraag naar olie resulteert dus in een dalende olieprijs en een afnemende verwerking van deze olie op de rafinaderijen. Logischerwijs volgt er dan ook een afname aan nuttig te gebruiken bijproducten.

De Bitcoin prijs is daarnaast in maart ook flink gedaald. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat het zomaar ineens niet meer rendabel is om Bitcoin te minen. De prijs van BTC is overigens al weer aardig hersteld. Ruim een maand geleden kostte een Bitcoin nog ~$3.850. Inmiddels schommelt de koers rond de $7.100.

Mining apparatuur

DJ Bitwreck opereert als Bitcoin miner in Texas. Zij ontwikkelen op dit moment speciale apparatuur om het opgevangen flare-gas te kunnen gebruiken om mee te gaan minen. Het team van vier oprichters laat aan Coindesk weten dat ze nog wel enkele maanden nodig hebben om alles af te ronden.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"We gebruiken jaarlijks ongeveer 40 kilowatt tijdens onze test en proof-of-concept fase. We zijn op zoek naar locaties waar we een generator en een apparaat ter grootte van een container op de flare-site kunnen plaatsen. Flare gas levert bij de producenten hoofdpijn op, maar is voor ons een goudmijn.”[/penci_blockquote]

Marty Bent, medeoprichter van Great American Mining is al sinds december 2019 bezig met een soortgelijke bitcoin mining faciliteit in North Dakota. Hij zei een poosje geleden al dat als de oliemaatschappijen stoppen met werken "er geen gas als bijproduct is om te consumeren."

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en discussieer gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin BTC mining minen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties