Bitcoin mining met afvalproduct aardgas? Dalende olieprijs veroorzaakt problemen

In Noord-Amerika zijn er een aantal bitcoin miners die hun bedrijf hebben opgebouwd rondom de winning van fossiele brandstoffen. Nu de oliemarkt in een bizarre situatie terecht is gekomen, zitten ook zij in een benarde positie. De olieprijzen dalen tot historische dieptepunten (en negatieve prijzen) en de vraag naar olieproducten neemt enorm af.

Gas inzetten voor Bitcoin mining

Maar eerst even: hoe kun je Bitcoin minen met een afvalproduct van de olieproductie?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bedrijven die olie verwerken moeten om milieuredenen hun uitstoot verminderen. In plaats van het overtollige gas te verbranden en in de atmosfeer los te laten, zijn er bedrijven die dit wel willen opvangen.

Zij zetten het om in elektriciteit en gebruiken het om Bitcoin mee te minen. Lees hierover meer in een eerder artikel waarom het Ohmm Datacenter is uitgelegd. Dit is een partij die speciale units ontwikkelt waarmee je dit kunt doen.

Er zijn meerdere van dit soort initiatieven. Bekende namen zijn Upstream Data uit Canada, Crusoe Energy uit Colorado en DJ Bitwreck in Texas. Zij gebruiken het overtollige gas om honderden mining rigs van energie te voorzien.

In eerdere artikelen kon je ook al lezen over Crusoe Energy Systems. Zij installeren datacenters voor ondernemingen die boren naar schaliegas (een soort aardgas).

Maar taferelen zoals die zich de laatste tijd voordeden, leveren problemen op. Het klinkt misschien heel gunstig om gratis olie af te kunnen nemen, maar het ligt genuanceerder. Het probleem is dat als de oliemarkt dermate hard instort, de partners van deze miners dicht gaan. Daardoor komt er ook geen restproduct vrij en daardoor kunnen de Bitcoin miners dit niet meer inzetten als energiebron.

Een dalende mondiale vraag naar olie resulteert dus in een dalende olieprijs en een afnemende verwerking van deze olie op de rafinaderijen. Logischerwijs volgt er dan ook een afname aan nuttig te gebruiken bijproducten.

De Bitcoin prijs is daarnaast in maart ook flink gedaald. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat het zomaar ineens niet meer rendabel is om Bitcoin te minen. De prijs van BTC is overigens al weer aardig hersteld. Ruim een maand geleden kostte een Bitcoin nog ~$3.850. Inmiddels schommelt de koers rond de $7.100.

Mining apparatuur

DJ Bitwreck opereert als Bitcoin miner in Texas. Zij ontwikkelen op dit moment speciale apparatuur om het opgevangen flare-gas te kunnen gebruiken om mee te gaan minen. Het team van vier oprichters laat aan Coindesk weten dat ze nog wel enkele maanden nodig hebben om alles af te ronden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We gebruiken jaarlijks ongeveer 40 kilowatt tijdens onze test en proof-of-concept fase. We zijn op zoek naar locaties waar we een generator en een apparaat ter grootte van een container op de flare-site kunnen plaatsen. Flare gas levert bij de producenten hoofdpijn op, maar is voor ons een goudmijn.”[/penci_blockquote]

Marty Bent, medeoprichter van Great American Mining is al sinds december 2019 bezig met een soortgelijke bitcoin mining faciliteit in North Dakota. Hij zei een poosje geleden al dat als de oliemaatschappijen stoppen met werken “er geen gas als bijproduct is om te consumeren.”

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en discussieer gezellig mee!

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Lees meer