‘Bitcoin mining is geen energieverspilling’, aldus Andreas Antonopoulos

Bitcoin zorgt voor nieuwe business modellen. Dat komt door Bitcoin als betaalmiddel, maar ook door andere factoren. Rondom het minen van bitcoin is ook een hele nieuwe markt en industrie ontstaan.

Bitcoin mining

Waar ten tijde van Satoshi Nakamoto nog gold 'één CPU staat gelijk aan één stem', is dat nu wel anders. Het minen van BTC is volledig overgenomen door ASIC miners. Ronkende machientjes op zolderkamertjes zijn verleden tijd. Althans, die zijn bijna niet meer winstgevend te krijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ASIC staat voor application-specific integrated circuit. Dit zijn computerchips die speciaal zijn ontwikkeld om specifieke taken uit te voeren. In dit geval het minen van Bitcoin.

Het is een vraagstuk dat lange tijd onderwerp van gesprek is geweest. Is dit goed of juist niet? Hoe staat het Proof-of-Work protocol er voor over enkele jaren?

Andreas Antonopoulos besprak dit onderwerp in een van zijn nieuwe video's. De schrijver van Mastering Bitcoin legde besprak dit in een nieuwe Q&A.

Veiligheid versus verspilling

Bitcoin is nog nooit slachtoffer geweest van een 51% aanval. De Griekse Brit legt uit hoe de rekenkracht van ASICS bijdraagt aan de veiligheid van het netwerk.

Hij weerlegt het argument dat het "verspilling van geld" is, door te verklaren dat deze mensen de "overwegingen en vergelijking met de veiligheid van het netwerk niet begrijpen."

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Het is geen verspilling van geld, het is geld dat goed wordt besteed en wordt geïnvesteerd door miners in het meest robuuste systeem dat ooit is uitgevonden. Het is onveranderlijkheid, beveiligt en beschermd tegen dubbele uitgaven (double spending, red.). “[/penci_blockquote]

Antonopoulos sprak vervolgens over de vraag of Satoshi Nakamoto had verwacht of het elektriciteitsverbruik een dermate belangrijke factor zou worden in de mining industrie. De hashrate was in 2009 namelijk vele malen lager dan vandaag de dag.

Hij denkt dat Nakamoto de snelle ontwikkeling met ASIC's speciaal voor Bitcoin niet kon voorzien.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Satoshi Nakamoto voorspelde het succes van Bitcoin niet in deze mate en je moet je wel bedenken dat de ontwikkeling van ASIC's, het elektriciteitsverbruik, en al deze dingen deel uitmaken van de ongelooflijke veiligheid die er nu is bij cryptocurrencies. En dan met name bij bitcoin, want het is een van die dingen die Bitcoin robuust maakt. "[/penci_blockquote]

Elektriciteitsgebruik (of verbruik)

Hij voegt hieraan toe:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Het feit dat ASIC's en het efficiëntere elektriciteitsverbruik zich zo snel ontwikkelden, is omdat het feitelijk winstgevend is om te minen. Miners worden beloond voor de mate waarin ze bijdragen aan de beveiliging van het netwerk. Het is een heel eenvoudige ontwikkeling van marktwerking. "[/penci_blockquote]

Elektriciteitskosten zijn de grootste kostenpost van een miner. Daarom zijn ze gebaat bij zo goedkoop mogelijke energiebronnen. Dit zijn vaak de plekken waar illiquide energie is, of het zijn duurzame oplossingen. Denk aan hydro generatoren (in China en Canada) of windenergie (in Texas).

Energie die goedkoop is, is vaak afkomstig van plekken waar de vraag laag is. Dit zijn vaak afgelegen gebieden met een overschot.

Een miner maakt dan zelf de afweging om deze kosten wel of niet te willen maken. Zoals het artikel al begon: het is een markt en industrie an sich, met een heel eigen business model.

Bekijk hier de hele video waarin 20 minuten over dit onderwerp door praat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer