Bitcoin minen weer iets moeilijker (0,92%) in aanloop naar halving

Met het oog op de komende halving is het interessant om te zien hoe het ecosysteem van Bitcoin (BTC) zich gaat gedragen. De voortekenen zijn vooralsnog goed: de moeilijkheidsgraad voor het minen is weer licht gestegen.

Bitcoin (BTC) mining

Data van Glassnode laat zien dat de mining difficulty is gestegen van 16,10 biljoen naar 16,55 biljoen. Dit is een toename van grofweg +0,92%. Het is direct ook de laatste keer dat deze aanpassing plaats vindt vóór de halving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Komt er de komende dagen meer rekenkracht bij, dan komt de datum van de halving iets naar voren. Schakelen miners vroegtijdig uit, dan zal de halving een aantal uur langer op zich doen wachten.

Zo vlak voor de halvering van de block reward lijken miners nog niet af te schalen. Integendeel: de hashrate blijft toenemen sinds de flashcrash van begin maart.

Bitcoin minen weer iets moeilijker (0,92%) in aanloop naar halving

Over een week komen er nog maar 900 nieuwe BTC per dag bij in plaats van 1800 BTC. Vooral de miners gaan dit in hun portemonnee voelen, helemaal als ze niet rendabel meer hun werk kunnen doen. Maar toch blijft de hashrate (en de moeilijkheidsgraad) oplopen.

Records op record

Deze moeilijkheidsgraad kalibreert het netwerk iedere 2016 blocks. Dat komt neer op ongeveer 2 weken als je ervan uit gaat dat het minen van een block 10 minuten duurt.

De hashrate bereikte een aantal dagen geleden al een record. Hoe het minen werkt met het Proof of Work protocol, kun je lezen in onze Bitcoin 101 pagina.

Miners leveren zoveel mogelijk computerkracht om de meeste kans te maken op een block. Er gebeurde eerder deze maand iets opmerkelijks: Bitcoin miners vonden 16 blocks in ruim een uur, normaal zijn dat er 6.

iMiner

Intussen opent er in Iran een nieuwe mining farm met zo’n 6.000 rigs. iMiner heeft namelijk een licentie van de overheid ontvangen om te starten met mining. De investering van $7,3 miljoen is naar verluidt goed voor 96.000 terahash per seconde.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om mee te chatten over de aankomende halving.

Lees meer over: