Bitcoin miners vinden in 2020 minder lege blokken, oorzaak niet bekend

Bitcoin (BTC) miners produceren veel minder lege blocks in 2020 dan in 2019. Uit onderzoek van The Block blijkt dat er in de eerste vijf maanden van 2020 in totaal 71 lege blokken zijn gemined. Dit is goed voor 0,3% van de totale aantal blocks.

Dit getal is aanzienlijk lager dan vorig jaar. In dezelfde periode was dit namelijk nog 0,79%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin minen

Bitcoin miners leveren rekenkracht aan het netwerk. Hoe meer hashrate er is, hoe groter de kans dat je een nieuw block mag aanmaken. Als miner moet je de juiste nonce (in combinatie met de mining difficulty) raden door dit heel vaak te proberen.

Miners kunnen kiezen welke transacties ze uit de mempool willen halen om in dit nieuwe block te stoppen. Maar blocks kunnen dus ook leeg zijn, doordat ze helemaal geen transacties bevatten.

Om de reden hierachter te snappen, moeten we iets dieper in op de manier waarop het minen van Bitcoin werkt. Soms kan het voor een miner namelijk juist goed zijn om voor een leeg block te kiezen.

Als ze namelijk een nieuw block van het netwerk toegewezen krijgen (omdat iedere node heeft geverifieerd dat de miner niet vals speelt), moet deze miner eerst nog een beetje aan andere data verifiëren.

Block reward

In de tijd dat de miner hier mee bezig is (én om geen rekenkracht te verliezen), gaan de (andere) miners in de tussentijd gewoon door met minen van het volgende block.

Op die manier kunnen ze de mining reward gewoon krijgen voor dit block.

Zo voorkomen ze ook ook dat ze transacties uit het vorige block dupliceren, door deze twee blocks (met dan dus dezelfde transacties uit de mempool) tegelijk aan de blockchain toe te voegen.

En dit getal van het aantal lege blocks is dus afgenomen van 0,79% naar 0,3% in 2020.

Bitcoin miners vinden in 2020 minder lege blokken, oorzaak niet bekend

Meer lege blocks

Het is moeilijk om de exacte redenen voor de afname van de lege blocks te achterhalen. Sommige mining pools geven aan dat dit komt door toeval. F2Pool, de partij die tot nu toe de meest lege blocks in 2020 heeft gemined, geeft aan geen strategie te hebben.

“Het is gewoon toeval”, vertelt Thomas Heller, de global business director van Bitcoin mining F2Pool. “Soms worden blocks heel snel achter elkaar gedolven, dus in dat geval zitten er geen transacties in.”

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Huobi Pool”]”We besteden geen aandacht aan het aantal lege blokken dat we minen, en het is geen opzettelijk iets om lege blokken te minen. Wij willen gewoon nog steeds aan transactiekosten verdienen”[/penci_blockquote]

Er zijn echter wel een aantal theorieën die de trend verklaren. Ten eerste zou het kunnen zijn dat miners er minder vaak voor te kiezen door de halving die achter ons ligt.

Het aandeel van de transactiekosten in de block reward is daardoor namelijk belangrijker geworden. En dus zou het verlies met het minen van een leeg block groter zijn dan voor de halving.

Steven Zheng, een onderzoeksanalist van The Block, merkt echter op dat de inkomsten uit transactiekosten in 2019 en 2020 ongeveer vergelijkbaar zijn. Het gaat om $57,2 miljoen in 2019 en $57,7 miljoen in 2020.

Verbeteringen in de markt

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de industrie nu betere mining rigs gebruikt. Of dat het netwerk beter is geworden in het doorgeven van blokken en informatie.

De nieuwe rigs, zoals de Antminer S17s en de Whatsminer M30s, hebben de hogere rekenkracht en hebben minder tijd nodig om blocks te downloaden en de informatie te verifiëren. Daardoor blijft er ook minder tijd over om in de tussentijd lege blocks te vinden.

Ontwikellaar Gleb Naumenko is niet op de hoogte van een recente verbetering in het protocol. Maar hij geeft wel aan dat het goed kan zijn dat er meer miners het FIBER netwerk gebruiken. Dit is een protocol dat heel snel informatie (over blocks) kan doorgeven.

Je moet echter volgens Naumenko ook voorzichtig zijn met conclusies:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Verschillende blokken hebben verschillende groottes. Een hoger aantal transacties duurt bijvoorbeeld langer om te verifiëren.”[/penci_blockquote]

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining