Bitcoin (BTC) mining bedrijf Argo draait 5% minder winst na halving

Bitcoin (BTC) mining bedrijf Argo heeft 5% minder winst gedraaid afgelopen maand. Dat is te verklaren vanwege de bitcoin halving van 11 mei. Daarbij is de block subsidie gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.

Bitcoin (BTC) minen

Argo is sinds 2018 genoteerd aan de London Stock Exchange (LSE). Als beursgenoteerde onderneming moet de Britse firma openheid van zaken geven over haar bedrijfsresultaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bruto winstmarge, wat betekent omzet min operationele kosten zoals energie – lag op 34% in mei, zo blijkt uit haar rapportage. In april lag deze bruto winstmarge nog op 39%.

In totaal produceerde het bedrijf de afgelopen maand 252 Bitcoin, tegenover 319 Bitcoin in april. Dat betekent dus een daling van 67 Bitcoin. Een omzetverlies van ruim 636.000 dollar tegen de huidige prijs.

Argo Blockchain beheert 18,000 mining rigs met een totale capaciteit van 730 Petahash, een toename van 244% sinds eind 2019. De twee mining farms liggen in Quebec, Canada en draaien op vrijwel 100% groene stroom (waterkrachtcentrales).

Uit een eerder gepubliceerd jaarrapport blijkt dat Argo in 2019 een bruto omzet van 8,3 miljoen pond (9,3 miljoen euro) heeft gedraaid. Ze draaiden dat jaar (en in 2018) echter wél verlies, circa 690.000 pond.

Energieprijs

Of minen winstgevend is of niet, hangt van een aantal factoren af zoals de energieprijs die men kan afspreken met (lokale) overheden. Zo genieten sommige firma’s een stroomprijs onder de 5 dollarcent per kilowattuur.

CEO Peter Wall verwacht dat de mining difficulty rate bij de komende aanpassing tussen de 4 en 6% daalt.

Inmiddels is de bitcoin (BTC) mining difficulty rate gedaald met 9 procent. Elke twee weken wordt de moeilijkheidsgraad van het protocol automatisch aangepast.

Volgens Wall leidt die aanpassing tot ‘betere marges voor de mining markt’. Zodra de moeilijkheidsgraad namelijk afneemt, is het bij een gelijkblijvende rekenkracht ‘gemakkelijker’ om het volgende block te vinden. En dat is gunstig voor miners.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...