Censuur op Bitcoin? Speciale mining pool mijdt ‘verdachte’ betalingen

Waar Bitcoin (BTC) bekend staat als censuurbestendig geld, is er een voorzichtige ontwikkeling gaande die deze eigenschap lichtelijk verstoort.

Blockchain analysefirma BlockSeer heeft namelijk een bètaversie gelanceerd van een nieuw type mining pool. Het doel van hun Blockseer Mining Pool: het blokkeren c.q. censureren van transacties die uit wallets komen die op een zwarte lijst staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vraag is welke impact dit heeft op het netwerk, want BlockSeer heeft beperkte rekenkracht tot haar beschikking.

Mining pool

Het zit namelijk zo: als je een transactie doet, onderteken je met jouw private key een nog niet uitgegeven output (UTXO).

Deze komt vervolgens in de mempool terecht, een wachtrij van transacties. Vervolgens is er iedere ~10 minuten een miner die er ~1 MB (SegWit daarbuiten gelaten) aan betalingen uit haalt om in de blockchain te stoppen.

Omdat het iedere keer een andere miner is én de miners vaak de hoogste vergoedingen kiezen én betalingen anoniem kunnen zijn, is er in praktijk geen volledige censuur mogelijk. Er is altijd wel een miner die mogelijk een ‘verdachte’ transactie verwerkt.

BlockSeer maakt nu dus een Bitcoin mining pool, waarbij ze expres betalingen in de mempool achterlaten. Ze markeren transacties met eigen data en die van Walletscore, en gebruiken ook de zwarte lijst het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC).

Op deze manier kunnen ze een lijst samenstellen van transacties vanuit Bitcoin wallets die ze niet willen verwerken.

Gereguleerde Bitcoin bubbel

Bij deze pool is het ook van belang dat je als aangesloten miner voldoet aan Know-Your-Customer (KYC) procedures die zijn opgesteld.

Je zou het dus kunnen zien als een volledig gereguleerde bubbel, waarbinnen niemand als moneytransmitter zich met ‘foute’ dingen bezig houdt.

COO Sheldon Bennet zegt hierover tegen CoinTelegraph:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De pool is erop gericht om niets te maken te hebben met van transacties van bekende ‘slechte’ wallets. Zij gebruiken namelijk de blockchain op een manier die de reputatie van vooral Bitcoin schaadt en een wijdverbreide adoptie belemmert”[/penci_blockquote]

Het is de eerste keer dat een partij zich proactief bezig houdt met het censureren van betalingen. Op dit moment zal het niet veel impact hebben, omdat er een enorme hoeveelheid aan ‘neutrale’ hashrate is.

Regelgevers zullen dit initiatief toejuichen. Ze zoeken naar een manier om Bitcoin mining te gedogen, maar dan wel onder toezicht.

Kritiek

Privacy voorstanders zien het als een zorgelijke ontwikkeling. Want het is wel een ‘slippery slope’, aldus Riccardo Spagni, voormalig lead developer bij privacycoin Monero.

Aan de andere kant noemt hij dat privacytools in Bitcoin zoals Schnorr aan relevantie gaan winnen.

Decentraal blijven

Zo zijn er manieren om mining pools decentraal te houden, op een manier dat de pool operator niet zelf de blocken kan vullen. Bekende namen van protocollen zijn BetterHash, p2pool en Stratum v2.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ze maken het praktisch niet afdwingbaar, en ik vertrouw liever op deze oplossingen dan op hoop van zegen.”[/penci_blockquote]

Volgens Leo Wandersleb, oprichter van Wallet Scrunity, kan het zelfs tot een soft fork leiden, waarbij nodes de blocken van dit soort pools blokkeren. Ook Ari Paul is niet per se onder de indruk.

?s=20

Met Bitcoin blijf je overigens wel de vrijheid houden. Je kunt zelf een mining pool of farm starten om jouw eigen transacties te verwerken. Hoewel het moeite en inspanning kost, wordt censuur door initiatieven zoals die van BlockSeer niet automatisch de standaard.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcensuur