Bitcoin rekenkracht piekt naar recordhoogte, moeilijkheidsgraad daalt 1,2%

Bitcoin leeft! De totale rekenkracht van alle miners bij elkaar staat namelijk op een all-time high. Dat betekent dus ook dat het netwerk veiliger is dan ooit tevoren.

Bitcoin hashrate

In totaal is de rekenkracht van het netwerk 151 extrahash per seconde (EH/s). Bij dit getal hoort wel direct een disclaimer. Het is maar net hoe je dit bekijkt of berekent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op blockchain.com is een onderscheid te maken in de metric. De recordhoogte is af te lezen als je kijkt naar de raw value, de rauwe getallen dus.

Doorgaans kijken we bij de rekenkracht naar gemiddeldes over langere perioden, van bijvoorbeeld zeven dagen of zelfs een maand. Op deze grafieken bereikt de hashrate (nog) geen record.

Als je naar Coinwarz kijkt, zie je zelfs dat de piek zelfs op 178 EH/s bereikte. Glassnode, van de onderstaande grafiek, zet het er ook duidelijk bij: het is een geschatte waarde.

Bitcoin rekenkracht piekt naar recordhoogte, moeilijkheidsgraad daalt 1,2%

De rekenkracht van het Bitcoin netwerk is namelijk niet te vangen als één getal. Iedere seconde gokken mining rigs vanuit de hele wereld naar waardes. De ene seconde is dit iets meer dan de andere seconde. En de ene dag zal dit getal iets hoger liggen dan de andere dag.

Laat staan als je dit pakt over één maand. Zo kwam vorige maand in het nieuws dat er aan de ene kant miners in China in de problemen kwamen door overstromingen, terwijl Kazachstan de deuren opent voor een gigantische nieuwe mining faciliteit.

Geen keiharde waarheid

De hashrate is dus een levend getal. Je kunt het niet stellen als één keiharde waarheid. Maar het feit dat deze rekenkracht in een opwaartse trend blijkt te zitten is erg positief.

Als gevolg van deze toenemende rekenkracht, vinden (of genereren) de miners met een snellere cadans nieuwe blokken. Doorgaans is dit iets dat iedere tien minuten gebeurt, maar ook dit getal is weer een gemiddelde over twee weken. Het netwerk kalibreert iedere 2016 blokken om deze tijd stabiel op tien minuten te houden.

Zijn er meer miners, zoals nu het geval is? Dan gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. Zijn er miners die stoppen en neemt daardoor de hashrate af? Dan gaat de mining difficulty omlaag.

Dat was gisteren het geval. De moeilijkheid daalde met 1,20%. Dat betekent dus dat de rekenkracht van Bitcoin over de afgelopen twee weken gemiddeld genomen is gedaald, ondanks de huidige uitschieter van deze hashrate.

Wist je trouwens dat het eerste block na deze aanpassing niet mee telt in deze nieuwe periode? Dus als het een uur duurt om dit eerste block te minen, zal dit geen invloed hebben op de eerstvolgende aanpassing van de mining difficulty.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining