Bitcoin netwerk kalibreert: minen van BTC blijft nagenoeg stabiel

Het is niet alleen de Bitcoin prijs die in een consolidatiefase zit. Ook de veiligheid van het netwerk is in de afgelopen twee weken nauwelijks veranderd. De rekenkracht van Bitcoin zit momenteel rond de 138.09 EH/s.

Bitcoin (BTC) netwerk

Het Bitcoin netwerk kalibreert iedere twee weken op basis van het totaal aan rekenkracht dat alle miners inleggen. Deze miners gaan met elkaar de strijd aan om transacties te mogen verwerken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op basis van het Proof of Work mechanisme maakt het protocol onderscheid tussen de miners. Hoe meer rekenkracht je inlegt, hoe groter de kans is op een block vergoeding.

De totale rekenkracht van alle miners is momenteel 138.09 EH/s. Dat betekent dat de miners vanuit de hele wereld iedere seconde 138.000.000.000.000.000.000 gokjes doen, in de hoop dat één van deze gokjes ze het recht geeft om een block te maken.

Omdat we met elkaar hebben afgesproken dat dit iedere 10 minuten moet gebeuren, past het protocol zich iedere twee weken aan. Gisteren was er weer zo’n kalibratie van het netwerk. Maar er veranderde nauwelijks iets: de moeilijkheid daalde 0,0858%.

Neemt de rekenkracht toe? Dan neemt de moeilijkheid ook toe. Neemt de hashrate af? Dan wordt het gokwerk ook makkelijker. Zo komen er gemiddeld iedere tien minuten 900 nieuwe BTC in omloop en verwerkt het netwerk tegelijkertijd een aantal duizend transacties.

Mijnen van goud en BTC

Je zou het minen van Bitcoin kunnen vergelijken met het delven van goud. Goudzoekers gaan op de gok op zoek naar klompjes goud in de grond. Een belangrijk aspect hierbij is de goudprijs.

Wordt goud duurder? Dan hebben de goudzoekers meer resources om het goud dat in de grond zit te zoeken. Dit resulteert er in dat de stock-to-flow toeneemt.

Simpel gezegd: een hogere prijs zorgt er voor dat het uit kan doen om meer goud uit de grond te halen. De afgelopen jaren fluctueerde dit getal.

Bitcoin netwerk kalibreert: minen van BTC blijft nagenoeg stabiel

Hierin verschilt Bitcoin compleet van goud. Als de Bitcoin prijs toeneemt, is het ook voor miners rendabeler om rekenkracht in te zetten. Maar dit resulteert niet in een veranderende stock-to-flow ratio. De uitgifte van Bitcoin is door de kalibratie van iedere twee weken namelijk nagenoeg voorspelbaar.

Bij goud weten we niet hoeveel er van in de grond zit. Daardoor is de schaarste van deze activa niet verifieerbaar. De geschiedenis heeft overigens anderzijds wel aangetoond dat goud erg betrouwbaar is.

Als Bitcoin duurder wordt, zorgt dit dus niet voor een toenemend aantal Bitcoin dat in omloop komt. Investeringen in Bitcoin mining resulteren niet in een overproductie aan Bitcoin. Het zorgt juist voor extra veiligheid.

Het is moeilijker om als kwaadaardige partij een aandeel in het netwerk te krijgen om daarmee censuur toe te passen of een 51% aanval uit te voeren.

Het grote verschil tussen goud en Bitcoin is de difficulty adjustment, die iedere twee weken plaatsvind. Net als dat gisteren gebeurde met een daling van 0,08%. Ondanks dat dit getal gisteren nauwelijks veranderde, is het toch wel iets om even bij stil te staan.

Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, legt dit aspect in een interview met Stansberry Research in een kwartiertje heel beknopt uit.

Wil je hierover meepraten? Kom eens langs in onze gezellige community op Telegram!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining