Bitcoin miners schakelen over naar nieuwe en betere S17 Antminers

Bitcoin mining is misschien wel een van de meest fundamentele onderdelen van het netwerk. En op dit fundamentele onderdeel zijn een aantal aspecten van groot belang: de ontwikkeling van de hardware, goedkope energie, de Bitcoin prijs maar ook de halvering van de block reward.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin blocks

Vanuit deze achtergrond bekeek Coinmetrics onlangs de veranderingen die er in deze mining wereld plaatsvinden. Het is namelijk mogelijk om de dominantie van Antminers in kaart te brengen.

Hieruit valt op dat er een verschuiving zichtbaar is naar de Antminer S17 miners van Bitmain. Het aantal al langer bestaande S7- en S9- miners op het netwerk neemt af.

Het concept van mining werkt in de praktijk zo: Bitcoin miners strijden om een ​’nonce’ te vinden. De miner die deze vindt mag de nonce in de header van een block zetten.

Het stelt de miners vervolgens in staat om transacties te verifiëren en in dit block te stoppen. En door dit te doen komen ze in aanmerking voor de block reward, die op dit moment staat op 12,5 BTC per block. Ook krijgen ze de verzendkosten die bij de verwerkte transacties horen.

Genereren van nonces

Met deze data rondom deze nonce kun je bepaalde gegevens achterhalen. Het is namelijk moeilijk om deze nonce te vinden omdat de concurrentie in het netwerk de afgelopen jaren enorm is toegenomen.

Om tóch kans te maken om een block te kunnen genereren, werken individuele miners steeds vaker samen. Dit kan door middel van mining pools.

Alle miners die nonces proberen te raden, distribueren deze naar de pool. En zo proberen ze samen de juiste ‘oplossing’ te vinden. En dit is in onderstaande grafiek goed te zien. Schrik niet, er volgt een uitleg.

Bitcoin miners schakelen over naar nieuwe en betere S17 Antminers

De linkerkant van de kaart laat zien dat miners nog werkten zonder ‘parallellisatie op een CPU’. Oftewel: krachten werden nog niet gebundeld.

Aan de rechterkant van de afbeelding is echter een gestreept patroon te zien. Het wijst erop dat miners een bepaalde range aan mogelijke nonces niet (konden) raden. Dit wordt ook wel undersampling genoemd.

De eerste keer dat iemand melding maakte van dit fenomeen was PlanB in januari 2019.

Lucas Nuzzi van Coinmetrics gooit het onderwerp nu, ruim jaar later, weer op tafel. De intrede van S19 is namelijk zichtbaar aan het worden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Lucas Nuzzi”]Deze lijnen hebben te maken met de manier waarop de S7 en S9 familie van ASICS de nonces samplen; de manier hoe ze met cryptographische puzzels in mining om gaan.[/penci_blockquote]

Komst nieuwe apparatuur

Als je iets beter kijkt, zie je dat het patroon eind 2015 verschijnt. Dit valt samen met de release van de S7 Antminer eind augustus van dat jaar. De S9 Antminer werd uitgebracht in 2016, waarna de strepen smaller werden. Mining pools werden toen steeds gangbaarder.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het minder erg worden van het patroon valt samen met de overgang van de S9 naar de Antminer S17 als meest dominante miner op het netwerk. Hoewel de S17 in april 2019 werd uitgebracht, is het gebruik van S9’s op het netwerk tot voor kort heel gebruikelijk gebleven omdat ze nog steeds zuinig genoeg waren qua gebruik en kosten. ”[/penci_blockquote]

De populariteit van mining pools kun je ook terug zien in de nonces van blocks van miners die apparatuur van Bitmain gebruiken. Deze mining pools zijn onder andere AntPool, BTC.com en ViaBTC.

Het onderzoek noemt het een ‘artefact die de S9 heeft achtergelaten bij het uitproberen van nonces’. Daardoor heeft met mogelijkerwijs het aandeel van deze miners op het netwerk overschat. “Door de data per pool te scheiden krijg je unieke informatie over de efficiëntie van de activiteiten van miners.”

Heb jij de wereld van het minen al kunnen doorgronden? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat mee over bitcoin!

Bitcoin miners schakelen over naar nieuwe en betere S17 Antminers

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining