Gaat de difficulty rate van bitcoin (BTC) netwerk weer toenemen?

Gaat de moeilijkheidsgraad van het bitcoin (BTC) week de komende week weer toenemen na een klein dipje (-0.38%) in februari? Enkele weken geleden meldden we dat de groei van de difficulty rate stagneerde. Door het Coronavirus en quarantaine-maatregelen lag een groot deel van de industrie plat.

Naar verluidt zouden Chinese fabrikanten van hardware (chips) bijna weer op het oude niveau produceren, zo meldt The Block in een reportage. Wat doet dat met de moeilijkheidsgraad?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin difficulty rate

De ‘bitcoin difficulty’ is een term om de moeilijkheidsgraad om een hash onder een bepaald getal te vinden. Het is – simpel uitgelegd – een wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden.

Elke 2016 blocks (~2 weken) past het protocol van bitcoin zich aan, waardoor de gemiddelde tijd voor het vinden van een block op circa 10 minuten ligt.

Elke twee weken past de moeilijkheidsgraad zich aan en de volgende aanpassing gaat dinsdag 10 maart plaatsvinden. Zodra meer miners (en meer rekenkracht) aangesloten is, neemt de difficulty rate toe.

Zodra deze hashrate vermindert, dan is het gemakkelijker om een block te vinden. Die laatste situatie zorgt ervoor dat er meer bitcoins overblijven voor de nog actieve miners.

Opvallend: ondanks het dipje in difficulty rate in februari, bleef de hashrate, de rekenkracht van het netwerk, stabiel. Op de laatste dag van februari is zelfs met 136 EH/s een nieuw record neergezet.

Sommigen verwachten dat dinsdag 10 maart (de graad past zich elke twee weken aan, red.) met maar liefst 5 procent gaat toenemen. Wat zijn de argumenten voor een stijging?

Stijging?

Naar verluidt kunnen fabrikanten van bitcoin mining apparatuur weer op het oude niveau – vóór de uitbraak van het Coronavirus – produceren. Sinds medio februari heeft de overheid de controle losgelaten om de economie in China weer een stimulans te geven.

Canaan meldde dat zij per 10 februari de activiteiten weer volledig hebben hervat. Bitmain zou vanaf medio februari ook wereldwijd apparatuur verschepen.

The Block citeert een medewerker van Bitmain:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We zijn aan het werk gegaan zodra de overheid van Shenzhen (miljoenenstad in Zuid-China, red.) het sein daartoe gaf. We hadden geen vertraging’.[/penci_blockquote]

Ook MicroBT, een uitdager van Bitmain, heeft sinds 25 februari de business weer opgestart.

Volgens mining consultant Matt D’Souza hebben miner een groot deel van hun oude apparatuur (bijvoorbeeld de S9 Antminer, red.) aan de wilgen gehangen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Hoogstwaarschijnlijk is 60 tot 70% van alle S9 machines al voor 2020 op de tweedehandsmarkt gedumpt’. [/penci_blockquote]

Zodra steeds meer miners nieuwe apparatuur aan het netwerk hangen, dan stijgt de rekenkracht. En daarmee de difficulty rate van het netwerk, zo is de gedachte.

Hoewel enkele kleinere miners vanwege het Coronovirus moesten sluiten, is een groot deel van de industrie weer vol in de operatie, volgens verschillende bronnen die The Block sprak.

Chris Zhu, operationeel directeur bij Poolin’, een van de grootste bitcoin mining pools, zegt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Er zijn weinig fabrieken echt gesloten door de uitbraak. Ik heb niet gehoord dat een complex is gesloten vanwege het virus, maar misschien is alle stof nog niet helemaal neergedaald’. [/penci_blockquote]

Bitcoin halving

Bitcoin mining bedrijven zijn ook in een hevige concurrentiestrijd betrokken in aanloop naar de bitcoin halving in mei. Anticiperend op de halving, zijn er al vóór de uitbraak grote orders geplaatst bij producenten zoals Bitmain en MicroBT.

Ergens in de tweede week van mei halveert namelijk de beloning van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per gevonden blok. Dat heeft – afhankelijk van de prijsontwikkeling – tot gevolg dat oude apparatuur verliesgevend raakt.

Het vernieuwen van het machinecomplex is daarom een vereiste om concurrerend te blijven als miner. Zodra je niet meer mee kan in de rat race, neemt een andere miner je plekje in.

Uitbreiding

Volgens Babel Finance, een ‘bank’ die leningen verstrekt aan bitcoin miners, zijn miners ook op zoek naar nieuwe locaties om uit te breiden. In het bijzonder in het noordwesten van het land in de provincie Xinjiang, waar veel natuurlijke energiebronnen zijn.

Door de quarantaine-maatregelen als gevolg van de virusuitbraak, is het voor miners onmogelijk om hun apparatuur naar nieuwe locaties te verplaatsen. Of om kapotte miners te laten repareren.

Het is nog onduidelijk wanneer de regionale overheid groen licht geeft. Miners hebben dan wel nieuwe machines, maar ze kunnen regionaal nog niet verplaatst worden. Zodra ook deze supplychain weer in gang komt, kan dat ook bijdragen aan een hogere hashrate en difficulty rate, aldus bronnen binnen de Chinese mining industrie.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...