Bitcoin in Nigeria goedkopere manier om te wisselen naar andere valuta

Bitcoin (BTC) ontwikkelt in het land Nigeria als een middel om buitenlandse goederen te importeren. Coindesk tekent een aantal verhalen op van ondernemers in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van Bitcoin naar renminbi

Zo ook ondernemer Chukwuemeka Ezike die elke maande ‘duizenden dollars’ naar China stuurt om producten te importeren. Auto-onderdelen en bouwmaterialen bijvoorbeeld.

Dat regelt hij voor zijn familiebedrijf, naast zijn baan als communitymanager bij Huobi, een van de grootste exchanges ter wereld.

In zijn ogen werkt Bitcoin gemakkelijker dan het vertrouwde fiat geld. Bovendien is er in het land sprake van kapitaalcontroles. Als onderneming mag je niet meer dan $10.000 per dag bij de bank opnemen. En dat stuit op problemen.

Hoe gaat zo’n betaling in zijn werk? Ezike betaalt de leveranciers in China niet direct. Via de app van WeChat staat hij in contact met een tussenpersoon met de naam ‘Allen’.

Deze persoon wisselt de Bitcoin van Ezike om in renminbi, de nationale munt van China. Daarmee worden de leveranciers betaald. Hij kan verder niet vertellen met wie hij zaken doet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De Chinese leveranciers hechten zeer aan hun privacy'[/penci_blockquote]

Hij helpt ook andere bedrijven om het opnameplafond bij banken te omzeilen.

Wereldhandel

Groeit Bitcoin dan ook als betaalmiddel voor de wereldhandel? Het is lastig om de schaal waarop dit gebeurt, precies te duiden. Maar de voordelen zijn duidelijk: Bitcoin is digitaal, snel en trekt zich niets aan van grenzen. Het is goedkoop om op te slaan.

Voorwaarde is wel dat de tegenpartij Bitcoin accepteert als betaalmiddel en dat is vaak nog niet het geval. Onbekend maakt onbemind en hun crediteuren accepteren ook alleen ‘normale’ valuta.

Bovendien heeft het netwerk ook nog beperkingen voor snelle betalingen. Zodra de transacties op het netwerk snel toenemen, stijgen ook de transactiekosten.

Ondertussen wordt er druk gesleuteld aan het Lightning Network, een tweede laag op het (on-chain) netwerk van Bitcoin. Maar op dat netwerk is het aantal Bitcoin nog beperkt en ook daar geldt: mensen moeten er bekend mee raken om een betaalkanaal te openen bijvoorbeeld.

Import

Volgens Bitcoin ondernemer Chimezie Chuta ligt er ook een andere reden ten grondslag aan de populariteit van Bitcoin. Nigeria is typisch een land dat veel meer importeert dan het zelf kan produceren. Voedsel, medicijnen, bouwmaterialen, elektronische apparatuur, auto’s.

Een groot deel is afkomstig uit China. Voor de doorsnee Nigeriaanse ondernemer is het lastig om buitenlandse leveranciers te betalen. Zo heeft de centrale bank van Nigeria (CBN) een beperkte hoeveelheid dollars beschikbaar. Dollars en Chinese renminbi zijn zeer schaars in het land.

Chuta licht toe:

‘Importeurs zijn dan genoodzaakt om buitenlandse valuta op de zwarte markt te kopen’. Een praktijk waarvan persbureau Bloomberg een reportage maakte.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitcoin haalt al het internationale bankverkeer uit het systeem voor ons'[/penci_blockquote]

Dat Chinese exporteurs daadwerkelijk ook Bitcoin accepteren, is dan wel meegenomen.

Regulering

Volgens ondernemer Monyei Chinazaekpele is de lokale munt naira geen goede ‘store of value’ door de inflatiegraad van 12%.

Maar niet iedereen in het land wil te boek staan als iemand die in Bitcoin handelt. Cryptocurrency’s zijn niet nog formeel legaal of illegaal in Nigeria.

De centrale bank CBN is tegen het gebruik van Bitcoin en de technologie en adviseert om banken er niet gebruik van te maken. Ezike licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””] ‘We moeten daarom discreet zijn, want Bitcoin transacties zijn wel bevroren door de bank.'[/penci_blockquote]

Daarom wil hij de naam van zijn vaders bedrijf ook niet aan Coindesk prijsgeven. Volgens Ezike is het compleet onduidelijk wat de overheid van plan is met Bitcoin.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Hopelijk gaan ze inzien dat het ons helpt’. [/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCNigeria

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...