Bitcoin spaarders vol vertrouwen: ‘Verkoopdruk boven $10.000 blijft nu uit’

Je kunt op verschillende manieren het ecosysteem van Bitcoin (BTC) bekijken. Vanuit de bril van een technisch analist of vanuit de hoek van de fundamentele analyse.

Maar anders dan het huidige geldstelsel is de uitgifte transparant in te zien: via de Bitcoin blockchain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een recent onderzoek van Bitcoin beurs OKEx en Catallact is de markt de afgelopen jaren flink geëvolueerd. De houding, visie en het gedrag van de investeerders is in de loop der jaren veranderd.

Bitcoin UTXO’s

Zo kun je op basis van Unspend Transaction Outputs (UTXO’s) heel wat zeggen over de BTC die mensen in bezit hebben. Een UTXO is (een deel van) de Bitcoin dat je in beheer hebt.

Als je een private key hebt en BTC bewaard, is de kans groot dat je meerdere van deze UTXO’s hebt. Dus zijn ‘nog niet uitgegeven transacties’ dus dus jou toebehoren.

En deze gegevens kun je uit de transparante blockchain uitlezen en analyseren. Zo kun je de prijs en het moment zien waarop iemand deze Bitcoin heeft ontvangen (en vervolgens weer uitgeeft of verstuurt).

Bitcoin spaarders vol vertrouwen: 'Verkoopdruk boven $10.000 blijft nu uit'

Het rapport van OKEx beschrijft merkt op dat er twee clusters waren met UTXO’s: december 2018 en de afgelopen maand.

En dat is opmerkelijk, gezien er geen groter contrast denkbaar is qua marktsentiment tussen deze twee maanden.

Bitcoin spaarders vol vertrouwen: 'Verkoopdruk boven $10.000 blijft nu uit'

Wat heeft dit te zeggen?

Ten eerste laat het zien dat de meeste investeerders een lange periode niet overtuigd waren dat Bitcoin boven de $10.000 kon blijven.

Nadat de prijs in maart crashte veranderde dit niet. Na dat moment nam het aantal UTXO’s in juli en augustus langzaam aan toe. En terwijl de prijs van Bitcoin steeg, nam ook het vertrouwen toe. Vlak nadat de koers in augustus door de $10.000 heen schoot, stapten veel investeerders in (zie grafiek hieronder).

Ten tweede laat het ook zien dat investeerders slimmer zijn geworden. Het rapport concludeert dat men meer geduld heeft gekregen.

Bitcoin spaarders vol vertrouwen: 'Verkoopdruk boven $10.000 blijft nu uit'

Hodlen versus verkopen

Het aantal UTXO’s die recent zijn aangemaakt is natuurlijk hoger vergeleken met oudere UTXO’s. Deze oudere UTXO’s bestaan al langere tijd en hebben dus ook een grotere kans om verstuurd te worden.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat er een heel aantal van deze oude UTXO’s zijn verzilverd.

Bitcoin spaarders vol vertrouwen: 'Verkoopdruk boven $10.000 blijft nu uit'

OKEx concludeert met een interessante omschrijving.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Terwijl in 2017 de meeste mensen een met een ‘Nu of Nooit’ moment in de markt stapten, was er in maart een ‘Do or Die’ verkoopdruk. Maar dat is nu helemaal niet meer het geval. Het is ‘Nu of Altijd’ geworden.”[/penci_blockquote]

Een andere reden die ze noemen is dat de emotionele investeerder de markt al weer heeft verlaten en is vervangen door een stabielere beleggersklasse. Dat blijkt ook uit je kijkt naar de momenten waarop UTXO’s werden uitgegeven (met realized profit of op een realized loss positie).

Bitcoin spaarders vol vertrouwen: 'Verkoopdruk boven $10.000 blijft nu uit'

Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, zijn de waardes van de groene en rode lijntjes de afgelopen maanden erg laag. De conclusie: “Investeerders denken duidelijk niet dat de huidige niveaus onredelijk of onhoudbaar zijn.”

Er is klaarblijkelijk geen reden om nu Bitcoin te verplaatsen of verkopen. Ook niet na de opmars die Bitcoin al achter de rug heeft.

Hou je van dit soort statistieken? Lees dan het hele rapport door, waarin OKEx ook andere indicatoren deelt, zoals Spent Output Profit Ratio (SOPR), Unrealized UTXO’s en de on-chain activiteit die op dit soort momenten plaats vindt.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!