Bitcoin opslaan: 5 tips van een privacy expert

1495 totale weergaven
|

Het allerbelangrijkste van Bitcoin (BTC) is misschien wel het feit dat je jouw BTC in eigen beheer kunt nemen. Daarmee geef je jezelf echter ook een grote verantwoordelijkheid. Een (ogenschijnlijk klein) foutje kan namelijk zomaar betekenen dat je de toegang tot jouw Bitcoin verliest.

Om je een beetje op weg te helpen heeft Jameson Lopp een lijstje met Do’s and Don’ts opgesteld. De mede-oprichter en CTO van Casa geeft daarin advies over je key management om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld phishing.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin opslag

Lopp begint ermee door aan te geven dat “elke derde partij die je vertrouwt (zoals een cryptobeurs) een black box is”. Hij waarschuwt dat er “extra risico’s” zijn als je de private keys aan een ander persoon of bedrijf afgeeft.

Lopp staat bekend als privacy expert. Daarom is de volgende uitspraak niet geheel onlogisch: “Cyber hygiene on all online accounts is a must.” Hij adviseert een twee factor authentificatie met een hardware product.

Hij stelt hiermee voor om speciale hardware devices te gebruiken om private keys op te slaan. Hij wil niet op een adres moeten vertrouwen die wordt weergegeven in een browsers of desktopsoftware. Volgens Lopp zijn phishings steeds vaker aan de orde van de dag.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We moeten ons meer bewust zijn van ’typosquatting’. Dit is een methode waarbij hackers mensen misleiden om malware te downloaden door een naam te gebruiken die er op lijkt.” [/penci_blockquote]

De woorden blockchain staan dan geschreven als blockian, of bijvoorbeeld bitcoinmagazine.nl heeft dan ineens de naam bltcoinmagazlne.nl.

Pas goed op!

Ook noemt hij ransomware als groot gevaar in het Bitcoin tijdperk. Dit kan echter worden voorkomen door authentieke software te installeren en regelmatig een back-ups te maken.

Ten derde gaat hij in op browser extensies. Dit kan namelijk heel makkelijk doelwit zijn van malware, en daarom kun je ze volgens hem beter niet gebruiken. Hij wijst daarmee met name op wallets die je als extensie kunt gebruiken.

Lopp adviseert is zijn artikel niet om paper wallets te gebruiken omdat deze moeilijk veilig te bewaren zijn. En de zogenoemde brain wallets krijgen ook zijn voorkeur niet. Tot slot is zijn waarschuwing tegen Initial Coin Offerings (ICO’s) ook niet overbodig. Een groot aandeel van de scams uit de cryptomarkt deed zich voor als een project met deze ICO als crowdfund methode.

Als je twijfelt of je zelf wel genoeg weet van de opslag van Bitcoin, kun je een reeks artikelen lezen. In de Hodl Cursus kun je hier meer over leren:

Bitcoin Hodl Cursus: Je eerste wallet aanmaken en BTC aanschaffen
Bitcoin Hodl Cursus: Hoe houd ik mijn BTC veilig? 5 Risico’s
Bitcoin Hodl Cursus: Mijn seed phrase is niet meer geheim, wat nu?
Bitcoin Hodl Cursus: Hoe bewaar je BTC op een veilige manier?
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCopslag