Update – CME verhandelt $2,3 miljoen aan bitcoin opties op eerste dag

Update – Derivatenbeurs CME heeft op de eerste dag voor $2,3 miljoen aan bitcoin (BTC) opties weten te verhandelen. Dat blijkt uit cijfers van Skew Markets, een Britse marktonderzoeker die de derivatenmarkt continu peilt.

CME opties: eerste dag

Het gaat om 55 futurecontracten, elk goed voor 5 bitcoin, wat het totaal op 275 bitcoin brengt. Het volume is weliswaar klein, maar het zijn allemaal call opties. Dat duidt erop dat beleggers speculeren op een hogere koers de komende maanden januari en februari.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met een calloptie verkrijgt een handelaar het recht om bitcoin tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te kopen. Een van de handelaren speculeert op een prijs van $12.000 dollar deze maand.

Want zodra de waarde van bitcoin stijgt, neemt namelijk de waarde van zijn calloptie ook toe. Dat komt omdat CME verplicht is om – aan deze handelaar – bitcoin tegen $12.000 te verkopen. Mits de houder ervan zijn call ook uitvoert.

Eerdere berichtgeving: 13 januari 2020

Vandaag gaan de Bitcoin (BTC) opties ‘live’ bij de Chicago Mercantile Exchange (CME). Dat maakte derivatenbeurs in november vorig jaar al bekend in een persbericht. Toezichthouder CFTC heeft het beleggingsproduct inmiddels goedgekeurd.

Afgelopen zondag heeft ook FTX, het dochterbedrijf van Binance, stilletjes haar opties gelanceerd. De cryptomarkt leek vorige week al te anticiperen op de komst van beide beleggingsproducten.

Zo steeg de vraag naar bitcoin futures, het onderliggende product van de opties, behoorlijk, zo maken cijfers van CME duidelijk.

De optiemarkt is volgens marktvorser Skew grotendeels in handen van partijen zoals Huobi, OKEx en BitMEX. Binnen de gevestigde financiële wereld werkt men met namen zoals Bakkt, CME en LedgerX.

Ook Skew komt met nieuwe cijfers over de futures markt en daar is een duidelijke groei zichtbaar in de grafieken.

Instituties

Stapt nu het institutionele geld massaal in bitcoin? Dat is de vraag. Vorig jaar is dit narratief meerdere malen herhaald, maar tegelijkertijd zijn er tientallen beleggingsfondsen gestopt. Ook Bakkt, gelanceerd in september ná de stijging van bitcoin in een dalende markttrend, krijgt pas later in 2019 echt tractie.

Mike Novogratz liep voor de troepen uit door twee nieuwe bitcoin only fondsen te lanceren, net zoals dit fonds uit Hong Kong. Novogratz voorziet dat bitcoin boven $12.000 sluit eind 2020.

Met de halvening medio mei op het programma wordt in ieder geval van de nieuwe oogst aan bitcoins gehalveerd, dat is een feit. Het is de vraag hoe de markt daar mee omgaat. Met het stock-to-flow model van Plan B hebben instituties een extra tool in handen om de markt te duiden.

De bitcoin prijs opende het jaar 2020 met een koers van $7.194 en gisteren sloot de koers op $8.192, absoluut $1.000 hoger (+14%).

12 november 2019

Bitcoin (BTC) opties

Door middel van een optie kan een handelaar speculeren op een hogere of lagere koers van bitcoin.

Iedere optie is gebaseerd op een van de bitcoin futures contracten van CME. Elk contract is genoteerd in Amerikaanse dollars per bitcoin met een ticker van $25. Ieder contract staat voor 5 BTC.

De beurs in Chicago mikt met haar nieuwe product op buitenlandse investeerders zoals Chinese mining bedrijven.

Bitcoin futures

De beurs uit Chicago biedt al sinds eind 2017 bitcoin futures en in het persbericht geeft CME wat details vrij over dit product.

Naar eigen zeggen is CME nu de enige beurs waar handelaren een opties kunnen nemen alle assets (aandelen, forex, olie, goud, bitcoin). Dagelijks verwerkt CME bedrijfsbreed 4,3 miljoen contracten.

Bitcoin koers

Op de derivatenmarkt zijn er diverse partijen actief. Enerzijds de firma’s zoals Bakkt, CME, Kraken en Coinbase die gereguleerd zijn conform de Amerikaanse wetgeving en geaccrediteerde investeerders als klant hebben, ook buiten de VS overigens.

Buiten de VS zijn er partijen actief zoals BitMEX, Deribit, Binance en OKEx, die zelf geen licentie hebben om derivaten aan te bieden aan Amerikaanse beleggers. Zij richten zich primair op retail beleggers en (semi-) professionele handelaren

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

Lees meer