Volgens dit Wyckoff patroon is de Bitcoin (BTC) koers goed te verklaren

Achteraf is het mooi wonen. Misschien ken je deze uitspraak wel. Als je speculeert met bitcoin heb je ongetwijfeld wel eens achteraf iets opgemerkt wat je eerder had willen weten.

Want dan zie je ineens patronen waar je jouw handelsgedrag op had kunnen baseren. In dit artikel behandelen we ook weer zo’n patroon: de Wyckoff Logic.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en de Wyckoff Logic

We pakken het grotere plaatje van BTC er even bij. In het begin van het jaar zaten we in een accumulatiefase waarbij de prijs van Bitcoin rond de $3.700 schommelde.

Hierna zagen we verschillende rally’s waarbij BTC richting de $13.800 doorstoomde.

Na deze run kwamen we in een descending triangle terecht waar we een aantal weken keihard uit kelderden.

De prijs daalde zo’n 20% in een paar uur en sindsdien zijn we terecht gekomen op de prijs van vandaag: $8.300.

Als je het zo leest, klinkt het heel logisch. Maar eigenlijk is dit precies de theorie van Wyckoff.

De hele cyclus die Bitcoin dit jaar door heeft gemaakt volgt het patroon dat Richard Wyckoff heeft vastgelegd. Hij is een wereldbekende investeerder en heeft hier verschillende boeken over geschreven.

Zijn succes is gebaseerd op het prinicpe dat de markt in haar cycli vier verschillende fasen door gaat die elkaar opvolgen.

Hij heeft het hierbij over accumulatie, markup, distribution en markdown.

Volgens dit Wyckoff patroon is de Bitcoin (BTC) koers goed te verklaren

Bitcoin volgt het patroon

Deze fasen zijn makkelijker te begrijpen met het plaatje erbij. Zie onderstaande tweet waarin de Wyckoff Logic naast de koers van BTC is gelegd.

De accumulatiefase start als de prijs in een low van de bearmarkt is beland. Langzaamaan begint men de munt weer op te kopen, waardoor de volgende fase aangewakkerd wordt: de markup.

Hierin schoot de koers door naar de $14.000. Vanaf de bodem is dit een groei van 350%.

Maar het model is ook keihard: na de markup volgt er een distribution met daarop de markdown. Op dit moment zitten wij in deze fase.

Sinds de high van enkele maanden terug, is de koers ook alweer 40% gedaald.

En nu? Bull of bear?

Het is wachten tot het proces opnieuw begint: wanneer gaat men weer accumuleren? Wanneer is de prijs laag genoeg om langzaamaan weer bij te kopen?

Lees de technische analyse van John van Meer waarin hij verschillende scenario’s door neemt.

Zoals we het artikel al begonnen: achteraf is mooi wonen. Maar dit soort patronen zijn niet zeldzaam in de cryptowereld.

Eerder zagen we ook al dat de dump (de mark down) van Bitcoin te verklaren is met de Four Wave theorie (4WT). Lees hier meer over dit bekende patroon.