Column John van Meer: Over de prijsvolatiliteit van bitcoin (BTC) en angst

Column door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Er is geen andere markt die net zo volatiel is als de bitcoin – en cryptomarkt. Of de koers nu parabolische bewegingen maakt of enorme rode candlesticks naar beneden produceert: er is veel volatiliteit, kenmerkend voor deze dynamische cryptomarkt.

Ik kan me voorstellen dat je als ‘newbie’ in deze markt het overweldigend is. Dat was het voor mij ook toen ik begon. Enorme prijsstijgingen en diepe dips. Moet ik verkopen of juist kopen? Wat zijn de juiste momenten? En natuurlijk heb ik daarbij geld verloren. En wat moet je nu doen met alle volatiliteit van de afgelopen 48 uur?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Bitcoin naar $20.000! Oh nee…hij daalt’

Nog geen 48 uur geleden was iedereen bullish en euforisch en werd er geroepen dat de bitcoin prijs naar $20.000 zou stijgen. De prijs kon alleen niet boven de $14.000 komen na een parabolische beweging en is daarna gekelderd met 20%.

Al een paar weken schrijf ik dat het niet lang goed kan gaan. Ik geloof ook nog niet dat het einde in zicht is, ondanks de bounce die nu plaatsvindt tussen de $10.300 en $12.000. Maar daarover morgen meer in mijn prijsanalyse.

Meer volatiliteit

Er staat ons naar mijn mening nogal wat volatiliteit te wachten. De longs zijn flink gekelderd en de shorts zijn gestegen. De termijn van de bitcoin future contracten lopen binnenkort af.

Daarnaast ben ik benieuwd of de grote jongens de prijs nog verder naar beneden gaan drijven of dat er een short squeeze aankomt.

Waar ik wel heel blij mee ben is dat ik in de afgelopen jaren flink tijd heb geïnvesteerd in het leren traden. Eerst was ik afhankelijk van andere traders om een goed beeld te krijgen en een plan te maken. Dan nóg zat ik vol spanning, want hadden zij het wel bij het juiste eind? Hebben zij wel een goed beeld? En hoe weten ze dat eigenlijk?

Ondertussen heb ik genoeg ervaring opgebouwd om voor mezelf een juiste trading strategie te maken en de grafieken te begrijpen. Ik raad jullie aan dat ook te doen.

Bullrun

Deze bullrun is pas net begonnen en er staat ons nog een hoop moois te wachten naast de “aahhh, wat moet ik doen?” momementen. Als ik één tip mag meegeven: zoom uit op de grafieken en kijk op de hogere timeframes wat er aan de hand is. Dan is het vaak minder erg dan je denkt.