Wat beïnvloedt de prijs van bitcoin? Onderzoekers keken naar 27 landen

Wat bepaalt de prijs van bitcoin (BTC)? Onderzoekers keken naar (geld)stromen uit 27 landen. En er is een duidelijk verband te vinden.

Het is moeilijk om de correlatie tussen bitcoin en verschillende financiële activa vanuit de hele wereld in kaart te brengen. Bitcoin beheer(s)t namelijk een aantal facetten waar de traditionele markt niet aan kan tippen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Denk aan het internationale grensoverschrijdende transacties en het 24/7 karakter. Men noemt Bitcoin daarom ook wel eens een ‘ongecorreleerde asset’. Daarmee wordt geïmpliceerd dat de bitcoin markt zich minder aantrekt van andere markten.

Er zijn in de loop der jaren verschillende onderzoeken geweest om de financiële functionaliteit van Bitcoin in verhouding tot andere investeringsactiva te begrijpen. Het resultaat liet herhaaldelijk een spoor van onduidelijkheid achter.

Bitcoin prijs beïnvloed door …

Volgens een recent onderzoek van Social Science Research Network wordt de prijs van Bitcoin mogelijk beïnvloed door veranderingen in de ontwikkelde markten, en niet door de opkomende markten zoals in Zuid-Amerika of delen van Afrika.

Dat komt door veranderingen in de wisselkoersen en aandelen in de ontwikkelde economieën, in vergelijking met opkomende markten.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=” “]In deze studie analyseren we informatiestromen tussen bitcoin en andere financiële activa in 27 landen, wat aantoont dat bitcoin in veel landen een hoge correlatie heeft met andere financiële activa. Verder zien we een richting in het patroon van informatiestromen volgens de economische omstandigheden in elk land (d.w.z. ontwikkelde en opkomende markten).

Ons onderzoek toont aan dat bitcoin proactief wordt beïnvloed door veranderingen van de wisselkoersen en aandelen in ontwikkelde markten in vergelijking met opkomende markten. En ook dat veranderingen in de prijs van bitcoin geen effect hebben op de indexen van financiële activa in de meeste landen.[/penci_blockquote]

Het mag duidelijk zijn dat de volatiliteit van BTC enorm veel hoger is dan die op de traditionele markten. Dit was reden om de data te onderzoeken tussen de prijs van Bitcoin en indexen van traditionele financiële activa.

Transfer Entropie

In het onderzoek gebruikte men voornamelijk de methode van Transfer Entropie. Dit is een manier om de richting van de toekomstige waarde van een willekeurig proces (Y) te meten. Deze analyse is gebaseerd op het verleden van een ander willekeurig proces (X) in combinatie met de oude data van het desbetreffende proces dat onderzocht wordt (Y).

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Wikipedia”]Transfer Entropie is een niet-parametrische statistiek die de hoeveelheid gerichte (tijd-asymmetrische) informatieoverdracht tussen twee willekeurige processen meet. Transfer entropie van een proces X naar een ander proces Y is de hoeveelheid onzekerheid die in toekomstige waarden van Y is verminderd door de vroegere waarden van X te kennen, gegeven eerdere waarden van Y.[/penci_blockquote]

Een simpel voorbeeldje: De volatiliteit die tijdens de snelle stijging van Bitcoin (Y) van $1.000 naar $20.000 in 2017 te zien was, impliceerde de hoge turbulentie in vergelijking met andere financiële activa (X).

Zonder wat dieper in te gaan op de ingewikkelde delen van een dergelijke berekening, zijn er wel interessante uitkomsten.

Lees ook: Bitcoin Stock-to-Flow (S2F) model, Bitcoin als schaars goed

Impact op Bitcoin prijs

Het onderzoek suggereert dat als de inkomende Transfer Entropie in Bitcoin hoger was dan de uitgaande entropie, indexcijfers voor financiële activa zoals de rente op staatsobligaties, aandelen en wisselkoersen een grotere impact hadden op de prijzen van BTC.

Wat beïnvloedt de prijs van bitcoin? Onderzoekers keken naar 27 landen

In bovenstaande grafiek is een patroon te zien van de richting van de data flow. Ten eerste die van aandelen naar Bitcoin. Ten tweede die van wisselkoersen naar Bitcoin.

Uit de analyse bleek dat het richtingspatroon van informatie van aandelen naar Bitcoin bij de ontwikkelde markten duidelijk zichtbaar zijn. Hieronder vallen landen als de VS, Frankrijk, Canada en ook Nederland.

Opkomende versus ontwikkelde markten

Een vergelijkbaar sentiment is te zien in het patroon van wisselkoersen naar Bitcoin. Deze was hoog in ontwikkelde markten vergeleken met opkomende markten:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Er is geen bepaald patroon in de richting van informatiestromen tussen bitcoin en rendementen van staatsobligaties, afhankelijk van economische verschillen.”[/penci_blockquote]

Op basis van bovenstaande gegevens concludeerden de onderzoekers dat de invloed van financiële activa op de prijs van Bitcoin in de reeds ontwikkelde landen groter was dan die in opkomende markten.

In de praktijk is dit ook terug te herleiden. Kijk alleen maar wat er in maart 2020 gebeurde. De prijs van Bitcoin reageerde op de daling van belangrijke aandelenindices op de Amerikaanse markt. De daling van de S&P 500 en de Dow Jones drukte ook zijn stempel op Bitcoin (en de rest van de wereldmarkt).

Overigens wordt het onderscheid tussen opkomende en ontwikkelde landen gemaakt op basis van de MSCI Classification. Hierin horen China, Rusland en Saoedi-Arabië bij de emerging markets en zien we onder andere Nederland, Japan en Australië in de lijst met reeds ontwikkelde landen.