Bitcoin prijzen in de hele wereld: goedkoop in Venezuela, 11% duurder in Argentinië

De prijs van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Als je op bijvoorbeeld CoinPaprika kijkt, dan zie je de prijs van Bitcoin op basis van het gemiddelde van het volume op de verschillende handelsbeurzen.

De prijs tussen deze exchanges is door arbitrage handel enorm klein. Maar tussen landen is er wel degelijk een aanzienlijk verschil te zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Internationale handel

De vraag naar Bitcoin kan in een land als Argentinië véél groter zijn vergeleken met bijvoorbeeld Nederland. Deze vraag komt echter niet direct terecht in de globale markt. Daarom verschilt de prijs op lokaal niveau nogal eens van de spotprijs waarop gehandeld wordt.

Zo schoot de prijs van BTC in Iran in 2018 al eens naar de $24.000. En zo hoog heeft de cryptovaluta op de bekende exchanges nog nooit gestaan. Destijds kwam de stijging doordat de overheid het minen van cryptomunten als illegaal bestempelde.

Bitcoin Price Map

Een leuke manier om deze prijzen (op internationaal niveau) in de gaten te houden is via Bitcoin Price Map. Op deze website is de lokale prijs van één BTC af te lezen per land.

Zo kost bitcoin in Argentinië op moment van schrijven $7.760, en dat is 11% hoger dan de prijs zoals we die op CoinMarketCap zien.

De runner-up is Zambia. Hier betaal je $7.703 per Bitcoin, wat een spread is van 10,11%. De top drie wordt gecomplementeerd door Nigeria waar je $7.534 betaalt voor diezelfde BTC.

De goedkoopste bitcoin kun je vinden op het eiland Man. Het belastingparadijs ligt in de Ierse zee, dus relatief dichtbij.

Bitcoin prijzen in de hele wereld: goedkoop in Venezuela, 11% duurder in Argentinië

Deze kaart laat ook direct het decentrale karakter van bitcoin zien. De prijs vanuit de hele wereld is door API’s van meer dan 30 exchanges op een rijtje gezet. Met een converter van Fixer.io is de waarde van alle lokale valuta omzet naar de Amerikaanse dollar.

De website is ontwikkeld door de Braziliaan Miguel Medeiros. Op dit moment zijn er 48 landen meegenomen in de lijst. De prijzen van Nederland zijn afkomstig van de API’s van Bl3p en Bitvavo.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprijs