Iemand anders zijn Bitcoin afpakken? Deze website genereert private keys

Iemand anders zijn Bitcoin afpakken? Deze website genereert private keys

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het kan dat jouw Bitcoin (BTC) écht jouw Bitcoin is, en niet de van iemand anders? En dat deze BTC alleen te verplaatsen is als je de private key daarvan hebt? En waarom andere mensen deze key niet zomaar kunnen construeren of genereren?

Het antwoord is heel simpel: de kans is zo enorm klein, dat dit nagenoeg onmogelijk is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin keys

Een private key is in feite slechts een nummer tussen 1 en 2256. In principe zou je dus iedere key die mogelijk is kunnen genereren en deze testen of er een beetje BTC op staat. Maar vergis je niet: dit zijn 1,15 keer 10^77 opties. Dat zijn er ontelbaar veel. In de wiskunde heet dit getal een tredeciljoen.

Het gokken van een sleutel waar iemand wat Bitcoin op heeft staan is dus nihil. Er van uitgaande dat de 7 miljard aardbewoners allemaal één key zou hebben, maakt deze kans 0,00000 (...) 000001%

Is zijn echter wel websites die dit gokwerk doen. Keys.lol is zo'n website en het genereert sleutels, verdeeld over pagina's van elk 128 sleutels.

Deze website heeft geen database waar al deze private keys op staan. "Dat zou een onmogelijke hoeveelheid schijfruimte in beslag nemen" schrijven ze.

Deze sleutels worden gegenereerd zodra jij een pagina opent.

Sleutels genereren

De kans dat je hier een actieve wallet vindt is dus gigantisch klein, maar niet onmogelijk. Elke keer dat je de pagina refresht, heb je de kans om het fortuin van iemand anders te vinden. Maar ja, de kans is dus nagenoeg afwezig.

De vergelijking wordt wel eens gemaakt met atomen. De kans is even zo groot dat je de exacte locatie van een specifieke atoom in onze wereld weet te raden, als dat je achter iemand private key komt.

De website checkt automatisch de saldo iedere wallet. Keys met een balans hebben een groen kleurtje. Wallets met die in het verleden zijn gebruikt maar nu leeg zijn, worden geel. En de wallets die nooit zijn gebruikt, zijn rood.

Iemand anders zijn Bitcoin afpakken? Deze website genereert private keys

De kans is 99,99999% dat je alleen maar rode wallets tegen komt als je naar de website gaat. Bitcoin is namelijk zo bedacht dat jou munten niet zomaar af te pakken zijn.

Kom je overhoop tóch een groen kleurtje tegen, dan ben je een gigantische geluksvogel. Maar als iemand zijn Bitcoin in een multi-sig wallet heeft staan, ben je geen steek opgeschoten.

Er zijn overigens wel mensen die met scriptjes proberen om de toegang tot een wallet te bruteforcen. Als iemand een deel van zijn seed phrase af geeft wordt dit exponentieel veel makkelijker gemaakt. Zo kreeg John Cantrell het voor elkaar om een wallet leeg te plukken van een giveaway actie. Lees hier hoe hij dit voor elkaar kreeg.

Danny Diekroeger legde afgelopen week op Twitter stap voor stap uit hoe alles rondom private keys, public keys en digitale handtekeningen werken. Zie hieronder zijn thread:

Lees meer over:
Bitcoin BTC

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties