Ransomware bij verpleeghuizen, hackers eisen $14 miljoen in Bitcoin (BTC)

Verpleeghuizen in de VS hebben last van hackers. Ze eisen miljoenen Amerikaanse dollars in Bitcoin (BTC) in ruil voor het teruggeven van de toegang tot patiëntgegevens.

Deze soort ransomware staat ook wel bekend al Ryuk. Deze is halverwege 2018 voor de eerste keer gemeld. Destijds had het de computers van het in Wisconsin gevestigde IT-bedrijf Virtual Care Provider Inc. (VCPI) onder controle.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als losgeld

Het bedrijf biedt diensten zoals clouddata aan bij verschillende klanten. In het klantenbestand zitten ook grofweg 110 verpleeghuizen. Momenteel hebben zij dus geen toegang tot de gegevens van hun patiënten, totdat het losgeld van $14 miljoen in Bitcoin is betaald.

Deze ransomware zorgt voor veel problemen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”CEO Karen Christianson van VCPI”]”We hebben een aantal locaties waar verpleegkundigen de persoonlijke informatie over de toegediende medicijnen niet kunnen bijwerken. Ze kunnen ook geen nieuwe bestellingen plaatsen waardoor de nieuwe medicijnen niet op tijd zullen aankomen.”[/penci_blockquote]

CEO Karen Christianson geeft aan dat het een moeilijke situatie is: “We hebben ook een kleine locatie die als losse entiteit werkt en zelf de facturering regelt. Als zij hun facturering niet voor 5 december rond kunnen krijgen, moeten ze hun deuren sluiten.”

Volgens Christianson kan het IT bedrijf het losgeld in BTC niet zomaar eventjes aftikken.

Ransomware

De Ryuk-ransomware werkt via e-mail phishing-campagnes. Ze infecteren computers met een unieke vorm van malware die bekend staat als een Trickbot. Dit geeft hackers controle over de apparaten. Ze kunnen vervolgens hun targets selecteren en de gegevens van hun slachtoffers versleutelen (of: encrypten).

Om de versleutelde gegevens weer vrij te geven eisen ze grote hoeveelheden losgeld, vaak in de vorm van cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Bron: Decrypt

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCransomware