Bitcoin (BTC) uitlenen tegen 5% rente? Cryptobedrijf herhaalt ’truc’ van bank

Leenplatform BlockFi gaat per 1 april hun rente op bitcoin (BTC) verhogen. Ze hopen daarmee meer beleggers aan te trekken, die hun bitcoin bij een derde partij willen stallen in ruil voor een rente-vergoeding.

Bitcoin (BTC) uitlenen tegen 5%

Bij BlockFi krijgen klanten tot 5 bitcoin een jaarlijkse rente van 6%, dat is momenteel nog 3,6%.
Die rente loopt in absolute zin op naarmate de prijs stijgt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar stel dat tot eind 2020 de prijs stabiel op $10.000 blijft. Dan krijgt iemand over dit jaar $600 aan rente uitgekeerd.

BlockFi concurreert met bedrijven zoals Celsius, Crypto.com en Blockchain.com, die een vergelijkbare dienst aanbieden. Voor de zakelijke markt (lees: miners) zijn er partijen als Genesis Capital en BitGo op de markt.

Een opvallend besluit, want in de traditionele wereld gaat de rente juist omlaag. De centrale bank van de VS heeft zondagavond de rente verlaagd naar bijna 0%, een historische maatregel om de Amerikaanse economie te redden.

Zac Prince, CEO van BlockFi, zegt tegenover The Block:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘We hebben te maken met een tekort aan bitcoin voorraden omdat een aantal andere marktpartijen hun leen activiteiten hebben gestaakt. Ook zien we nieuwe kansen voor market makers en arbitrage vanwege de extreme koersschommelingen afgelopen week’.[/penci_blockquote]

Financiële crisis van 2008

BlockFi leent de bitcoin namelijk weer uit aan andere partijen zoals market makers, die profiteren van prijsverschillen tussen beurzen bijvoorbeeld.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘De komende weken is de vraag of goud en bitcoin zich anders gaan dan de aandelenmarkten. In tijden van paniek heb je te maken met een uitverkoop.

Toen eenmaal de stof van de financiële crisis van 2008 was neergedaald, begon goud wel te presteren. We gaan meemaken of bitcoin dat kan herhalen’. [/penci_blockquote]

BlockFi heeft afgelopen week minder leningen te hoeven stopzetten vanwege de prijsdaling vorige week. Want stel BlockFi leent één bitcoin uit en de prijs daalt (zoals vorige week), dan is de lening meer waard dan de spotprijs op de markt. BlockFi heeft dan een verliesgevende lening waar het vanaf moet.

Volgens het bedrijf wordt een lening niet ‘geliquideerd’ zodra deze onder de $4.500 schiet. Vorige week dipte de spotprijs even naar $3.850, één van de zes grootste dalingen in de historie van bitcoin.

Bankje spelen

De Amerikaanse onderneming heeft nu $650 miljard aan cryptovaluta aangetrokken van bedrijven en particulieren.

Bedrijven die bitcoin uitlenen tegen een rente zijn te vergelijken met een bank, maar dan met cryptovaluta.

Traditioneel zitten commerciële banken dichtbij de geldcreatie van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve. Die ongelijkheid in de toegang tot kapitaal omschrijft computerwetenschapper Nick Szabo, bedenker van Bitgold, als het “Cantillon Effect”.

De filosofie van bitcoin zelf is peer-to-peer geld zonder tussenkomst van een derde partij. Dat betekent niet dat bedrijven bitcoin gebruiken om daar als derde partij een verdienmodel omheen te bouwen zoals ook met de dollar en euro gebeurt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClenen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...