‘Bitcoin (BTC) is niet te verbieden’, aldus Centrale Bank van Rusland

Momenteel zijn er geen duidelijke regels rond cryptocurrencies in Rusland. De Centrale Bank van het land heeft echter in het verleden wel haar steun uitgesproken om alle cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, te verbieden. Volgens lokale rapporten heeft de Centrale Bank echter nu ook toegegeven dat het realistisch gezien onmogelijk is om bitcoin tegen te houden.

Bitcoin in Rusland

Alexei Guznov, de directeur van de juridische afdeling van de Bank of Russia, zei dat een verbod op bitcoin niet haalbaar is. In een interview met Interfax vertelt hij meer over de status van ‘regulering’ in het land:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Het wetsvoorstel, dat bij de eerste lezing in 2018 is aangenomen, was meer gericht op de definitie van digitale activa en bevatte bijna geen regels voor de circulatie (zoals handel en betalingen) ervan. We hebben hard gewerkt om dit tegen het najaar van 2019 te verfijnen. En de belangrijkste vraag die toen ontstond, is of het nodig is hoe de digitale valuta op te nemen in de huidige regelgeving. Dit is een struikelblok geworden.[/penci_blockquote]

Hij vervolgt: “En hoe staat het er nu voor? We bepaalden eerst wat digitale financiële activa zijn.”

“Dit is een soort digitaal recht dat wordt geassocieerd met monetaire verplichtingen. Hierbij horen claims die passen bij effecten (of: securities), maar dan in papierloze vorm. Er zit echter een verschil tussen hoe niet-gecertificeerde effecten en digitale financiële activa qua boekhouding moeten worden behandeld”.

Geld zonder grote baas

Het tweede grote probleem ligt bij de definitie van de gedistribueerde database. In een distributed systeem is het moeilijk vast te stellen waar de activa worden uitgegeven en bijgehouden. Het is namelijk afhankelijk van een onafhankelijk systeem.

Ten derde vertelt hij dat ze tegen het feit zijn dat instellingen cryptocurrencies kunnen uitgeven. “Maar als een persoon bitcoin bezit, en hij transacties voltooit in een rechtsgebied dat dit niet verbiedt, is het zeer onwaarschijnlijk dat Rusland dit kan gaan beperken.”

Het laat indirect ook de kracht zien van Bitcoin. Landen die uit regelgevingsoverwegingen Bitcoin graag van de hand doen, kunnen zomaar de boot missen vergeleken met andere landen die wel accepteren dat Bitcoin blijft bestaan.

Bitcoin heeft geen kantoor en ook geen CEO. De Russische geheime dienst kan dus niet zomaar iemand op het matje roepen om de tent te sluiten of transacties terug te draaien. Daarmee zit het in een unieke positie, gezien Satoshi het project achter zich heeft gelaten.

In Nederland is er duidelijk gekozen voor gekozen om de boel te reguleren met een verkapt vergunningsstelsel. Al geruime tijd wordt er gewerkt aan een voorstel en implementatie voor de AMLD5 wetgeving. Hierover kun je meer lezen in ons dossier.

Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee over alle nieuwtjes!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCRusland