Waarom heeft Bitcoin een maximale supply van 21 miljoen BTC?

In een interview met Blocklive.tv praat Adam Back over Bitcoin en het maximale aantal van 21 miljoen BTC. De CEO van Blockstream legt een theorie uit waarom Satoshi Nakamoto voor dit getal heeft gekozen.

Bitcoin en Satoshi

Het gaan slechts om theorieën die andere mensen hebben beredeneerd. Zoals bekend is Satoshi van de aardbodem verdwenen. Back legt het als volgt uit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het getal 21 miljoen is het grootste getal dat in een 32 bits signed integer past. Het grootste getal dat hier bij past staat gelijk aan 2^31 – 1. Als je dit uitrekent komt dit neer op 2.147.483.648.

Het is een 31 bit integer, wat gelijk staat aan 2,1 miljard en een beetje. Het was toen verdeeld in Bitcoin en in honderdsten van Bitcoin, iets zoals een Bitcent.

Adam Back vervolgt dat het naar alle waarschijnlijkheid Hall Finney was die de orde van grootte van dit getal in twijfel begon te trekken. Hij zei dat 21 miljoen Bitcoin (of 2,1 miljard Bitcent) niet genoeg zou zijn voor de hele wereld. Daardoor accepteerde Satoshi het idee om een extra ‘miljoenste extra aan de subdivisies’ toe te voegen.

Bovenstaand interview met Adam Back betret slechts een sneak peek preview.

Honderd miljoen Satoshi

Vervolgens kwam hierdoor de honderd miljoenste Bitcoin in het spel, wat eigenlijk een rare sprong is. Back noemt dit ook ‘a confusing division’.

Ondanks dat, ziet Back ook dat sats en satoshi’s steeds populairder aan het worden zijn. Met name door de komst van het Lightning Network groeit de liefde voor de sat gestaag. De term #stackingsats is een bekende kreet aan het worden onder de hodlers.

Even een korte samenvatting: 1 BTC staat dus gelijk aan 100.000.000 satoshi.

Toch ziet Back ook nadelen. Als je nu een bedrag over moet maken van 0,0001 BTC, dan is het best aannemelijk dat je een keer per ongelijk een nulletje te veel of te weinig neerzet. En dan geef je dus zomaar direct 10 keer te veel of te weinig uit.

Bron: Blocklive.tv