‘Bitcoin is geen valuta, maar speculatie’ volgens vooraanstaand econoom

Satoshi Nakamoto kwam meer dan een decennium geleden met iets geniaals. Iets wat zowel een valuta als een betaalsysteem bleek te zijn. Maar volgens Steve Hanke, een econoom van de John Hopkins University, is Bitcoin helemaal geen currency.

Bitcoin als valuta

De bekende forex trader noemt Bitcoin namelijk een speculatieve asset. “Om een cryptocurrency een echte valuta te laten zijn, moet deze aan goud zijn gekoppeld” merkte Hanke. Hij zette zijn uitspraak kracht bij met de volgende afbeelding.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hanke kon direct rekenen op veel weerstand. Phil Geiger, de directeur van Unchained Capital, reageerde met de onderstaande afbeelding.

Het geeft de prijs van goud in Bitcoin weer. Deze is de afgelopen jaren flink gedaald.

'Bitcoin is geen valuta, maar speculatie' volgens vooraanstaand econoom

Gezien de waarde van fiat “valuta” de laatste decennia enorm in waarde zijn gedaald ten opzichte van goud, kun je ook stellen dat (met de terminologie van Hanke) zelfs de euro en de dollar geen valuta zijn.

Daarbij is goud, net als alle fiat valuta, de afgelopen jaren flink in waarde verminderd ten opzichte van Bitcoin. Eén ounce goud kost nu 0,20 BTC, terwijl de wisselkoers ooit nog gelijk stond aan één ounce goud voor 10 BTC.

Ook Ari Paul reageert op Hanke. Hij haalt het jaar 1971 aan: “In dat jaar zeiden mensen hetzelfde over fiat. Het is een rare kijk op de toekomst van ons geld.” Hij doelt daarmee op het feit dat de Amerikaanse dollar de wereld reservemunt is gebleven, ondanks dat de gouden standaard in 1971 formeel werd afgeschaft.

Fundamenteel anders

Alex Gladstein, de CSO van de Human Rights Foundation, herinnerde Hanke eraan dat BTC fundamenteel superieur is aan veel andere soorten geld:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wist je dat als ik je Bitcoin stuur, niemand ons kan stoppen? Dat er geen overheid, bedrijf of oligarchie is die de regels kan veranderen? Dat niemand de uitgifte van nieuwe BTC kan wijzigen? Dat als het je het op de goede manier gebruikt, het ongelooflijk moeilijk is om adressen in beslag te nemen of aan mensen te koppelen? Waarom zou je dit ontkennen als je kunt gewoon kunt leren?”[/penci_blockquote]

Daarmee komen we toch weer terug bij Satoshi Nakamoto. In de whitepaper beschreef hij dit als volgt:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Satoshi Nakamoto”]“We have proposed a system for electronic transactions without relying on trust. We started with the usual framework of coins made from digital signatures, which provides strong control of ownership. A peer-to-peer network using proof-of-work to record a public history of transactions.”[/penci_blockquote]

Wanneer is Bitcoin geslaagd als ‘currency’? Want Bitcoin heeft zichzelf nog niet bewezen in de drie bekende fasen Store of Value, Medium of Exchange en Unit of Account.

Het narratief van Bitcoin als oppotmiddel is de laatste jaren heel sterk geworden. En het aspect van functioneel ruilmiddel is met de adoptie van Lightning ook steeds meer aanwezig. Geef jouw mening over Bitcoin in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Lees meer