‘Bitcoin (BTC) staat voor scheiding van Geld en Staat’, aldus bitcoin-ontwikkelaar Adam Back

In een interview met Cointelegraph vertelt Adam Back dat er voor hem niets boven Bitcoin (BTC) gaat. Dat mag geen verrassing heten, maar de CEO van Blockstream geeft ook zijn visie op stablecoins of andere digitale munten, uitgegeven door een centrale bank.

Bitcoin als geld

Op zich is het niet een hele gekke uitspraak van Back. Hij is de bedenker van het idee achter het proof-of-work-mechanisme van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het principe van PoW paste hij al toe in hashcash, een project dat hij in 1997 al publiceerde. Dit was nog ver voor de uitvinding van Bitcoin, de cryptomunt waarbij andere aspecten zoals DLT, blockchain en cryptografie elkaar complementeren.

Back was ook een van de eerste ontwikkelaars aan Bitcoin. Dit jaar was hij ook op de G20-top, waar hij sprak over de positieve kanten van het gebruik van blockchain.

Leuk detail: hij zat toen naast Klaas Knot, de huidige voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB). Back ziet blockchain goed werken als open netwerk en als onderlegger van peer-to-peer cash wat bitcoin is.

Lees ook: DNB ziet minder nadelen in stablecoins dan in ‘volatiele’ crypto

Daarnaast gaf hij aan dat financiële instituties en betaalprocessors niet langer voordelen halen uit de technologie, omdat tussenpersonen dan overbodig zijn. Dit is precies wat de inkomstenbron voor deze partijen.

Volgens Japanse toezichthouder Financial Services Agency is Back een ‘legendarische cypherpunk’, die de discussie heeft geopend over de plek van cryptografie en blockchain in het toekomstige financiële systeem.

Scheiding van Geld en Staat

Back liet aan Cointelegraph ook zijn mening horen over de Central Bank Digital Currencies (CBDC‘s), cryptomunten uitgegeven door een centrale bank. En de toenemende interesse van bedrijven om een private blockchain te integreren in hun bedrijfsproces.

Voor Back is de kern van de bitcoin technologie juist de aspecten privacy en ‘geld zonder censuur’.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Adam Back”]’Ik denk dat blockchains gaan over geld zonder censuur en een markt waarbij geldcreatie en de staat gescheiden zijn. Het is een goudachtig goedje dat als geld fungeert.

Er zijn wel mogelijke use cases voor een stablecoin zoals Tether en dat is cryptohandel. Maar ze schieten tekort vergeleken met Bitcoin. Ze hebben een ‘custody-risk’ en als er een centrale bank achter zit, zijn er ook belangen om de traditionele financiële sector te beschermen.'[/penci_blockquote]

Facebook en Libra

Dat Facebook met Libra een eigen digitale munt wil lanceren heeft volgens Back níets te maken met cryptovaluta als idee en concept. Hij ziet het als een ‘mobiele app van een bank, maar dan in een modern jasje’.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Adam Back”]”Libra toont aan dat het géén gedecentraliseerde cryptocurrency is. Het is eerder een concurrent voor business consortia zoals Venmo, PayPal en QQ Pay. Het heeft alleen de gebruikerservaring en interface alsof het een cryptowallet is.”[/penci_blockquote]

Hij voegt daar nog aan toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Deze apps krijgen toestemming om iemands rekening te bevriezen of stop te zetten in belang van het bedrijf zelf. Het is gewoon een zoveelste app voor online bankieren met een modernere uitstraling.'[/penci_blockquote]

Centraal uitgegeven geld

Volgens Back is de kans groter dat een centraal uitgegeven digitale munt tractie krijgt dan de Libra munt van Facebook. Gezien de ingebouwde soevereiniteit van het bitcoin protocol is deze superieur aan deze initiatieven, aldus Back.

Verder vindt hij dat blockchain apps die niet te controleren zijn, zoals Bitcoin dat wél is, helemaal geen waarde hebben.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Ik denk dat blockchains meer waarde bieden als ze publiekelijk te controleren zijn. Zodra eindgebruikers het verschil niet kunnen zien tussen een organisatie die databases achter de firewall gebruikt en een organisatie die blockchains gebruikt.[/penci_blockquote]

Bron: Cointelegraph