Bitcoin betalingen richting beurzen bereikt laagste punt sinds 2016

Op 12 april bereikte het aantal Bitcoin (BTC) deposito’s naar cryptobeurzen het laagste punt sinds augustus 2016. Het is al een poosje een trend dat Bitcoin hodlers hun geld weghalen bij beurzen, maar nu blijkt dat ook de inflow terug loopt. Dat blijkt uit data van Glassnode.

Bitcoin stortingen

Het aantal stortingen is in zijn geheel aan het afnemen. Op onderstaande grafiek is een afname te zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het was al wel duidelijk dat er vooral bij BitMEX en Bitfinex veel BTC werd weggehaald. Eerstgenoemde heeft het zwaar nadat de beurs tijdelijk offline ging tijdens de crash van vorige maand. Er ging in 17 dagen bijna $500 miljoen aan BTC van het platform af.

Bitcoin betalingen richting beurzen bereikt laagste punt sinds 2016

Bovenstaande grafiek gaat dus enkel over de stortingen. Maar als we het aantal BTC dat op beurzen staat bekijken, zien we dat ook dit getal afneemt. We zitten echter nog niet op het niveau van begin 2019, toen de markt nog in een zware bearmarkt zat.

Opnames en stortingen

Op onderstaande grafiek is de data te zien vanaf begin 2020. De oranje lijn representeert het aantal betalingen (of stortingen) richting beurzen, en de lichtbruine lijn laat het aantal opnames zien. Het netto volume van/naar een handelsplatform is de donkerste lijn.

Bitcoin betalingen richting beurzen bereikt laagste punt sinds 2016

Er is een duidelijke spike te zien rond 12 maart, toen de keurs een duikvlucht omlaag maakte.

Het volume van de instroom van bitcoin naar beurzen is wel op een relatief hoog niveau gebleven. Het laat zien dat het bedrag van een bitcoin storting is toegenomen terwijl dus het aantal stortingen afneemt. Dit is duidelijk te zien als je de inflow bekijkt.

Bitcoin betalingen richting beurzen bereikt laagste punt sinds 2016

Het is overigens helemaal geen gekke gedachte om jouw BTC bij een exchange weg te halen. Zij zijn immers een derde partij die je niet nodig hebt om je geld veilig te bewaren. Een cryptobeurs is bedoeld als platform om op te handelen en niet om je bitcoin op te bewaren.

Voor de liefhebbers zijn er veel alternatieven: hardware wallets, paper wallets of andere manieren hoe je de seed phrase bewaart. Kom vooral eens langs in onze Telegram chat als je hier vragen over hebt.