Wordt de bitcoin voorraad groter dan 21 miljoen stuks?

Een van de krachten van Bitcoin is dat de maximale hoeveelheid cryptovaluta sinds de grondlegging van het protocol al vast staat.

De maximale voorraad staat op 21 miljoen BTC en dit is één van de zogenaamde prohibited changes. Inmiddels is er bijna 18 miljoen bitcoin in omloop en begint schaarste een grotere rol te spelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en 21 miljoen voorraad

Maar kan deze voorraad toch niet op de een of andere manier (foutief) meer zijn?

Eric Wall, cryptoexpert, laat in een tweet zien dat er geen manier is om te voorkomen dat de voorraad van BTC groeit. Hij denkt dat het gebruik van cryptocurrencies in het straatje komen van broad money.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Broad money is geld, in welke vorm dan ook, inclusief bank- of andere deposito’s, evenals bankbiljetten en munten.[/penci_blockquote]

Geld wordt aangegeven in verschillende aggregaten met de letter M.

De M0 wordt ook wel narrow money genoemd en men ziet M3 als broadest money. Eric Wall ziet het gebeuren dat BTC in die M3 aggregaat terecht komt.

Hij heeft hier niet over het oprekken van de supply in de code, maar het niet volledig gedekt zijn van bepaalde financiële producten.

Coinbase biedt haar klanten de mogelijkheid om verschillende custodial wallets te hebben. Bij Bakkt is het idee ook dat iedere Bitcoin die in contractvorm is afgesloten, in bewaring wordt genomen. Dit zijn diensten die in het M3 aggregaat vallen.

Wall waarschuwt voor de zogenoemde I Owe You’s, ook wel IOU’s genoemd. Als dit soort diensten de BTC gaan vervangen, kan er zomaar een stukje ‘bitcoin supply’ worden aangeboden die helemaal niet bestaat.

Dit gebruik van de BTC is vergelijkbaar met bankbiljetten die worden verstrekt voor het opslaan van goud in de bank.

In de huidige bankenwereld is slechts een fractie van de deposito’s in beheer voor de reserves. Dit motief zou de cryptocurrency kapot kunnen maken.

Als de burger niet zelf de munten in beheer wilt houden, kunnen dit soort problemen in de toekomst zomaar ontstaan.

Zijn voorstel is om voor custodials en exchanges een ‘Proof of Reserve’ te ontwikkelen. Blockstream houdt zich hier al mee bezig.

Huidige bitcoin voorraad

Er zijn mensen die beweren dat cryptobeurzen dé plek zijn om inflatie over de supply van een cryptomunt te creëren. Platformen zouden kunnen liegen over de hoeveelheid bitcoin in kas. Je gaat er vanuit dat alle BTC die je verhandelt op een beurs ook gedekt is door bitcoin in kas. Zonder goede controle kan daarmee worden gesjoemeld.

Dat betekent niet dat beurzen echt meer bitcoin bijdrukken op het netwerk zelf, dat kan namelijk niet.

Rekt de supply van Bitcoin op een officieuze manier op? We weten in ieder geval wel dat veel Bitcoins niet in beweging komen. De munten van Satoshi Nakamoto lijken ook ‘verloren’.

Er is ook een deel van de munten onbruikbaar geraakt doordat private keys die kwijt geraakt zijn. Kleine beetjes dust zullen ook niet meer terugkomen in de totale supply.

Naar schatting is 30% tot 50% van de munten niet meer in circulatie.

Bron: Cryptopolitan

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC