Bitcoin in de babyjaren: een tijdlijn van 2008 tot 2010

Inmiddels heeft Bitcoin de kinderjaren achter zich gelaten en bestaat het protocol al meer dan 11 jaar. Intussen verwerkt het ook al zo’n 300.000 transacties per dag. Maar in de beginjaren van bitcoin is er van alles gebeurd wat essentieel is geweest voor de ontwikkeling van ons decentrale geld. Een korte tijdlijn.

Allereerste begin (2008)

Het allereerste publieke begin van Bitcoin dateert uit augustus 2008. Op de 18e werd namelijk de domeinnaam van bitcoin.org geregistreerd. Het is het allereerste begin van iets dat heel groot is geworden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eind oktober, op de 31e, werd de Bitcoin design paper gepubliceerd. Deze wereldberoemde whitepaper waarin het Peer-to-Peer Electronic Cash System nadere uitleg kreeg, is het fundament geworden van een nieuw decentraal tijdperk.

Een ruime week later (op 9 november) kwam het Bitcoin project op SourceForge.net te staan. Dit was een community resource voor open source projecten.

Bitcoin in 2009

Enkele maanden later, op 3 januari om 18:15 GMT was daar dan de volgende stap. Het allereerste block, ook wel de Genesis Block genoemd, werd namelijk gemined.

Een week later op 9 januari kwam de v.01 versie van bitcoin op een mailing list voor cryptografen en werd het daarmee publiekelijk.

Weer een paar dagen vond de eerste transactie ooit plaats. Op 12 januari stuurde Satoshi Nakamoto in block 170 de eerste transactie naar Hall Finney.

Bitcoin had destijds nog geen waarde. Het ging puur over de fundamentele eigenschappen (en potentie) van het protocol. Pas in oktober kreeg BTC een dollarprijs: 1$ stond gelijk aan 1309 BTC. Deze prijs kwam bij NewLibertyStandard vandaan en was volgens sommige mensen een overpriced weergave van de werkelijkheid.

Op 16 december kwam v.02 uit en twee weken later had Bitcoin de allereerste aanpassing van de moeilijkheidsgraad ooit. Het was een teken dat er destijds meer computerkracht in het netwerk was gekomen. Hoewel de hashrate toen nog miniem was en enkel van CPU’s vandaan kwam, was het toch en mijlpaal. Men kon zich destijds niet indenken dat het netwerk 10 jaar door het gebruik van GPU’s en de komst van ASICS enorm veel veiliger is geworden.

Bitcoin in 2010

In het jaar daarop is er (relatief gezien) enorm veel gebeurd rondom Bitcoin. Zo was er de komst van de allereerste Bitcoin exchange met de naam Bitcoin Market. Ook kocht Laszlo in mei dat jaar zijn beroemde pizza voor 10.000 BTC ter waarde van $25.

In juli kwam v.03 uit en dit werd opgepakt op Slashdot. Dit is een populaire Engelstalige nieuwssite voor mensen met een affiniteit voor tech en innovatie. Het resulteerde in een enorme toestroom van nieuwe geïnteresseerden. In de dagen erop steeg de prijs namelijk van $0,008 tot $0,08 per BTC

Later die maand, op 17 juli, werd Mt. Gox opgericht. Een beurs die in de jaren erna veel opzien baarde met hacks en een faillissement.

Inmiddels kwamen we alweer aan bij block 74.638. En dit was er eentje waarbij het bijna mis ging. Een bug in de code liet namelijk een transactie toe die niet goedgekeurd had mogen worden. Gelukkig waren developers er snel bij en was alles 53 blocken later weer opgelost doordat de ‘goede chain’ de overhand kreeg.

In november was de marktkapitalisatie van Bitcoin gelijk aan $1 miljoen. De prijs op Mt. Gox bereikte de $0,50. Ook werd er voor het eerst gemined met een pool en bereikte de moeilijkheidsgraad het niveau van 1.000.

Bitcoin kan inmiddels lopen en het is uit de wieg. Maar in de jaren die hierop volgden, gebeurde er nog veel meer interessants. Hierover later meer in een volgend artikel.

Neem ook eens een kijkje in onze Telegram chat om mee te praten over alle nieuwtjes en ontwikkelingen.