‘Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn géén valuta’, aldus pro crypto advocaat India

Het heeft enkele maanden geduurd, maar het Indiase Hooggerechtshof gaat eindelijk in discussie met van cryptobedrijven. De industrie was het namelijk niet eens met het beleid van de centrale bank en ze komen met vragen en verzoekschriften. Wat is de toekomst van Bitcoin in het Zuid-Aziatische land?

Bitcoin als valuta

Tijdens een hoorzitting die maar liefst drie dagen duurde, kwam een crypto-advocaat in de rechtbank met een aantal krachtige statements. Hij stelde vragen aan de Reserve Bank of India (RBI) over het verbod op digitale valuta’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Asim Sood zette zich als advocaat in voor de cryptobedrijven die de dupe zijn van het huidige beleid. Hij betoogde dat cryptocurrencies, hoewel de naam dat zegt, eigenlijk helemaal geen valuta’s zijn.

Hij maakt de vergelijking met een computer: als je last hebt van een virus, gaat dit om een virtueel iets. Je moet het volgens de advocaat niet letterlijk nemen.

Hij zette ook vraagtekens bij de bevoegdheid van RBI om digitale munten te reguleren. Volgens hem hebben de meeste van deze cryptovaluta kenmerken van commodities. Want als het geen valuta is, wat heeft de centrale bank er dan over te zeggen?

Om zijn argumenten te versterken, verwees hij ook naar verschillende rapporten van de regelgevers die elkaar over de status van crypto tegenspreken.

De rechter merkte echter op dat de cryptocurrencies kenmerken hebben van een ‘ruilmiddel’, waardoor ze onder toezicht (moeten) staan van monetaire waakhonden.

Technologie en de industrie

De advocaat ging ook in op het feit dat het huidige beleid gericht is op technologie, en daardoor is het onjuist om de hele industrie van digitale activa lastig te vallen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Sumit Gupta, medeoprichter en CEO van CoinDCX”]“Ik geloof dat er veel manieren zijn waarop cryptocurrencies worden geclassificeerd. Sommige landen zien het als een commodity en sommige als een eigendom/activa. Het hangt ervan af hoe de overheid van de landen de specifieke activaklasse waardeert. Je kunt het zien oppotmiddel, ruilmiddel maar ook beschouwen als onroerend goed of commodity.”[/penci_blockquote]

De advocaat verwees ook pogingen van andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie, om cryptocurrencies te reguleren. Hij betwist de beslissing van de RBI om digitale valuta’s te verbieden, omdat het volgens hen niet te reguleren valt. In eerder genoemde landen vind de regulering namelijk al wel in hoog tempo plaats.

Met de KYC en AML procedures moet witwassen worden voorkomen. De AMLD5 wetgeving laat ook in Nederland al haar sporen achter. Lees hier ons dossier over de gang van zaken.

Bitcoin als  …

Het is dus van groot belang om cryptocurrencies in een bepaalde activa klasse te stoppen. Amerika loopt echter tegen hetzelfde probleem aan. De belastingdienst, SEC en de CFTC hebben allemaal een andere visie op hetzelfde product.

De CFTC ziet bitcoin ook als een commodity. De Amerikaanse Belastingdienst ziet cryptocurrencies weer als bezit, waarop belasting geheven moet worden. Ondertussen zijn er in diverse staten (zoals Colorado) wetten aangenomen die “bitcoin en cryptocurrencies als non-security” beschouwen.

Het Indiase hof heeft de argumenten van de crypto-advocaat aangehoord. De hoorzitting zal komende dinsdag worden hervatten voor verdere argumenten. To be continued

Bron: Financemagnates