'Bitcoin (BTC) geen bedreiging voor monetair beleid', aldus ECB

'Bitcoin (BTC) geen bedreiging voor monetair beleid', aldus ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in een nieuw rapport verklaard dat bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta geen gevolgen hebben voor het monetair beleid en de reële economie. Stablecoins hebben de toekomst, aldus de centrale bank in het onderzoek.

Onderzoek

ECB komt met het rapport genaamd “Crypto-Assets: Implications for financial stability, monetary policy, and payments and market infrastructures”. Daarin geeft zij aan dat cryptovaluta als bitcoin, zelfs tijdens de piek van 2017 / 2018, geen bedreiging vormen voor het Europese financiële systeem of de economie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarvoor is en was de waarde van al deze cryptomunten te summier.

Toch kan dit in de toekomst veranderen, wanneer cryptovaluta uitgroeien tot een geloofwaardig substituut voor cash en deposito's, aldus de ECB.

Het gebruik van cryptovaluta is beperkt, met slechts een klein aantal partijen dat goederen en diensten aanbiedt en aankoopt met cryptovaluta. De koersen van digitale activa blijven daarbij nog te volatiel om tot grotere adoptie te leiden.

Stable coins

De ECB merkt echter op dat de ontwikkeling van stable coins - waarvan de waarde is gekoppeld aan fysieke activa, fiat-valuta's, of wordt gestabiliseerd door een algoritme – een continue monitoring rechtvaardigt. Deze munten zijn immers minder volatiel waardoor het gebruik en de adoptie hiervan sneller een vlucht kan nemen.

'We volgen de ontwikkeling van stablecoins op de voet, aldus de gouverneur van de Bank of France, Francois Villeroy de Galhau.

Villeroy vindt stablecoins veelbelovend, terwijl bitcoin (BTC) veel speculatiever van aard is. Deze bankier wordt waarschijnlijk de opvolger van Mario Draghi als president van de ECB.

Eerder deze maand gaf Draghi al aan dat cryptocurrencies "niet belangrijk genoeg zijn om economieën op macro-niveau te beïnvloeden".

Draghi: “Cryptocurrencies or bitcoins, or anything like that, are not really currencies — they are assets. A euro is a euro — today, tomorrow, in a month — it’s always a euro. And the ECB is behind the euro. Who is behind the cryptocurrencies? So they are very, very risky assets.”

Central Bank Digital Currency

De onderzoekers concluderen dat de uitgifte van een Central Bank Digital Currency (CBDC) niet te rechtvaardigen is binnen de eurozone.

De economie verandert voortdurend door de digitalisering. Een digitale euro - of CBDC - uitgegeven door de ECB, behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.

Uit het rapport: “Therefore, the ECB and the broader community of euro area central banks will continue evaluating the case for making a digital version of euro central bank money available to the public on the basis of evolving requirements and global developments.

 

Furthermore, the European central bank community is conducting additional exploration and research into the functional and technical feasibility of implementing CBDC, coordinated by the ECB under the so-called “Eurochain” initiative”

Het rapport geeft aan dat de status van de euro niet ter discussie staat. De analyse van de ECB gaat enkel uit van mogelijk een nieuwe vorm van de euro. Deze vormt een aanvulling op bijvoorbeeld bankbiljetten, munten en de huidige vorm van elektronisch geld.

Bron: ECB, Crowdfund Insider

Foto: Flickr / Gideon Benari

Lees meer over:
Bitcoin ECB CBDC centrale bank crypto

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties