‘Bitcoin (BTC) geen bedreiging voor monetair beleid’, aldus ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in een nieuw rapport verklaard dat bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta geen gevolgen hebben voor het monetair beleid en de reële economie. Stablecoins hebben de toekomst, aldus de centrale bank in het onderzoek.

Onderzoek

ECB komt met het rapport genaamd “Crypto-Assets: Implications for financial stability, monetary policy, and payments and market infrastructures”. Daarin geeft zij aan dat cryptovaluta als bitcoin, zelfs tijdens de piek van 2017 / 2018, geen bedreiging vormen voor het Europese financiële systeem of de economie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarvoor is en was de waarde van al deze cryptomunten te summier.

Toch kan dit in de toekomst veranderen, wanneer cryptovaluta uitgroeien tot een geloofwaardig substituut voor cash en deposito’s, aldus de ECB.

Het gebruik van cryptovaluta is beperkt, met slechts een klein aantal partijen dat goederen en diensten aanbiedt en aankoopt met cryptovaluta. De koersen van digitale activa blijven daarbij nog te volatiel om tot grotere adoptie te leiden.

Stable coins

De ECB merkt echter op dat de ontwikkeling van stable coins – waarvan de waarde is gekoppeld aan fysieke activa, fiat-valuta’s, of wordt gestabiliseerd door een algoritme – een continue monitoring rechtvaardigt. Deze munten zijn immers minder volatiel waardoor het gebruik en de adoptie hiervan sneller een vlucht kan nemen.

‘We volgen de ontwikkeling van stablecoins op de voet, aldus de gouverneur van de Bank of France, Francois Villeroy de Galhau.

Villeroy vindt stablecoins veelbelovend, terwijl bitcoin (BTC) veel speculatiever van aard is. Deze bankier wordt waarschijnlijk de opvolger van Mario Draghi als president van de ECB.

Eerder deze maand gaf Draghi al aan dat cryptocurrencies “niet belangrijk genoeg zijn om economieën op macro-niveau te beïnvloeden”.

Draghi: “Cryptocurrencies or bitcoins, or anything like that, are not really currencies — they are assets. A euro is a euro — today, tomorrow, in a month — it’s always a euro. And the ECB is behind the euro. Who is behind the cryptocurrencies? So they are very, very risky assets.”

Central Bank Digital Currency

De onderzoekers concluderen dat de uitgifte van een Central Bank Digital Currency (CBDC) niet te rechtvaardigen is binnen de eurozone.

De economie verandert voortdurend door de digitalisering. Een digitale euro – of CBDC – uitgegeven door de ECB, behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.

Uit het rapport: “Therefore, the ECB and the broader community of euro area central banks will continue evaluating the case for making a digital version of euro central bank money available to the public on the basis of evolving requirements and global developments.

 

Furthermore, the European central bank community is conducting additional exploration and research into the functional and technical feasibility of implementing CBDC, coordinated by the ECB under the so-called “Eurochain” initiative”

Het rapport geeft aan dat de status van de euro niet ter discussie staat. De analyse van de ECB gaat enkel uit van mogelijk een nieuwe vorm van de euro. Deze vormt een aanvulling op bijvoorbeeld bankbiljetten, munten en de huidige vorm van elektronisch geld.

Bron: ECB, Crowdfund Insider

Foto: Flickr / Gideon Benari

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer