Waar komt het maximale aantal van 21 miljoen bitcoin vandaan?

Als er één aspect van Bitcoin essentieel is, is dat de maximale supply. Dit is een onderdeel waarin de cryptomunt zich onderscheid van euro’s en dollars. Van dit fiduciair geld is de voorraad oneindig. Er kan immers oneindig geld geprint worden.

Bij Bitcoin is de maximale voorraad gelijk aan 21 miljoen, terwijl je deze Bitcoin wel gewoon op kunt delen in honderden miljoenen satoshi’s. Maar waar komt deze 21 miljoen vandaan?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geldvoorraad in de hele wereld

Hier zijn drie theorieën voor. Een eenduidig antwoord is er niet, terwijl de antwoorden wel met elkaar te maken kunnen hebben.

Ten tijde van de oprichting van Bitcoin bedroeg de geldvoorraad van de hele wereld ongeveer $21 biljoen. Dit cijfer staat ook wel bekend als het M1 geld. Dit staat voor de totale waarde van al het fysieke geld in de wereld, inclusief contant geld, munten, cheques en dergelijke.

Als Bitcoin zou uitgroeien tot de enige wereldvaluta, dan zou elke BTC $1 miljoen waard zijn. Omdat elke Bitcoin 100 miljoen satoshi bevat, zou dit elke satoshi $0,01 waard maken.

Dat deze cijfers zo nauw op elkaar aansluiten, zou toeval kunnen zijn. Maar Satoshi kennende, kan dit net zo goed uitgedacht zijn. In een e-mail conversatie sprak hij hier namelijk al over met ontwikkelaar Mike Hearn.

Block subsidy

De theorie van de ‘vervanging van het M1 geld’ klinkt plausibel. De tweede theorie heeft te maken met de halvering van de block subsidy en de parameters die hierbij horen.

Deze 21 miljoen komt vandaan bij de combinatie van de blocktijd van ~10 minuten en de afnemende uitgifte (en toenemende schaarste) van Bitcoin.

In 2008 kwam er ieder block 50 nieuwe Bitcoin in omloop. In 2012 halveerde dit naar 25 BTC en weer vier jaar later naar 12,5 BTC. In maart dit jaar halveerde de block subsidy opnieuw naar 6,25 BTC. Deze halvering vindt iedere 210.000 blocks (of: vier jaar) plaats.

Als je dit extrapoleert zie je dat de subsidy voor iedere cyclus gelijk is aan 100 BTC, namelijk 50 + 25 + 6.25 + 3,125, enz. Door dit aantal te vermenigvuldigen met de 210.000 blocks, kom je op de supply van 21 miljoen.

Als je dit doorrekent, gaat deze halvering door tot het jaar 2140 en zal dan de laatste nieuwe satoshi (0.00000001 BTC) over de toonbank gaan. Zat hier een gedachte achter, of is het toeval?

Je zou zelfs kunnen redeneren dat Satoshi deze epochs van vier jaar expres heeft uitgekozen. Zo zijn ook iedere vier jaar verkiezingen. Ook is er en theorie dat er iedere acht jaar een crisis komt.

Zo was er in 2000 de internetbubbel en rond 2008 de kredietcrisis. Een crisis waaruit Bitcoin overigens is ontstaan.

Bit integers

De excate reden heeft Satoshi Nakamoto niet achtergelaten. Maar cypherpunk Adam Back had nog wel een idee.

Het getal 21 miljoen is het grootste getal dat in een 32 bits signed integer past. Het grootste getal dat hier bij past is namelijk 2^31 – 1. Als je dit uitrekent komt dit neer op 2.147.483.648.

De maximale supply van Bitcoin is dus een 31 bit integer, wat gelijk staat aan 2,1 miljard en een beetje. Dit getal zou je kunnen gebruiken om verschillende divisies te maken. Het idee was toen nog om Bitcoin op te delen in Bitcenten.

Adam Back denkt dat naar alle waarschijnlijkheid Hall Finney deze orde van grootte in twijfel begon te trekken. Hij zei dat 21 miljoen Bitcoin (of 2,1 miljard Bitcent) niet genoeg zou zijn voor de hele wereld. Daardoor accepteerde Satoshi het idee om een ‘miljoenste extra aan de subdivisies’ toe te voegen.

Lees meer over: