‘Maar liefst 81% van alle Bitcoin wordt niet verhandeld’, aldus onderzoek

Het is niet echt een verrassing, maar de meeste Bitcoin (BTC) in circulatie dient als ‘lange termijn investering’. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Chainalysis, een firma die transacties op de blockchain in kaart brengt.

Slechts 19% van alle gedolven Bitcoin voorraad (ca. 3,5 miljoen BTC van de in totaal 18,4 miljoen BTC) verwisselt van eigenaar op handelsbeurzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als lange termijn investering

Zoals bekend is een deel van de bestaande voorraad niet meer te gebruiken door verloren wallets, private keys of andere oorzaken. Chainalysis schat dat circa 20% van het totaal gedolven BTC ‘verloren’ is.

Bijsluiter: in dat percentage ‘verloren BTC’ hebben de onderzoekers ook de ca. 1 miljoen Bitcoin van bedenker Satoshi Nakamoto meegenomen. Blijkbaar gaat men ervan uit dat Satoshi deze voorlopig niet gaat verzilveren.

Concluderend: circa 20% is verloren, circa 20% is actieve handel en grofweg 60% van alle BTC is ‘hodl’.

Dat zijn Bitcoin bezitters die hun BTC vasthouden voor de lange termijn: hold on for dear life (hodl). Deze groep is in absolute zin goed voor ruim 11 miljoen BTC. Chainalysis zegt daar verder over:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Deze entiteiten hebben nooit meer dan 25% van hun Bitcoin bezit verkocht en ze hebben deze Bitcoin al voor meerdere jaren'[/penci_blockquote]

‘Maar liefst 81% van alle Bitcoin wordt niet verhandeld’, aldus onderzoek

Actieve handel

Uit het bovenstaande plaatje: de actieve voorraad Bitcoin 3,5 miljoen BTC en het leeuwendeel van het volume komt voor rekening van particuliere beleggers.

Dat zijn retail beleggers, simpelweg een belegger die niet verbonden is aan een financiële instelling (bank, verzekeraar, pensioenfonds, beleggingsfonds, financieel adviseur, etc).

De onderzoekers van Chainalysis hanteren echter een absolute definitie: iedereen die $10.000 of minder aan BTC verhandelt, is een retail belegger. Daar rollen een aantal interessante cijfers uit:

‘Maar liefst 81% van alle Bitcoin wordt niet verhandeld’, aldus onderzoek

Aantal transacties per week bij Bitcoin beurzen (BTC-USD) Bron: Chainalysis

Black Thursday

Wat betekent dit voor de markt? Volgens de onderzoekers kan een relatief klein aantal actoren de markt en daarmee de spotprijs bepalen.

De onderzoekers concluderen dan ook:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Professionele handelaren zijn de verklaring van grote marktschommelingen zoals we op 12 maart tijdens Black Thursday gezien hebben’. [/penci_blockquote]

Het ging om één van de grootste prijsdalingen uit de historie van Bitcoin, waarbij de prijs in korte tijd dipte naar $3.850. Gemiddeld versturen deze ‘whales’ 39.000 transacties per week in 2020 op beurzen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...