Bitcoin en Libra van Facebook breken cryptodebat open in Amerika

Bitcoin (BTC) en cryptovaluta staan in de schijnwerpers in de VS. Voornamelijk door de plannen van social media-gigant Facebook om volgend jaar een eigen cryptomunt te lanceren: de Libra.

Deze week zijn er verschillende hoorzittingen, waaruit duidelijk moet worden of de Libra het levenslicht mag zien. Daarnaast wordt uiteraard ook volop over bitcoin gesproken. Vooral opvallend: beleidsmakers zien vooral de voordelen van bitcoin en de nadelen van Libra.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Donald Trump

Wanneer zelfs de Amerikaanse president zich ermee gaat bemoeien weet je dat het menens is. Donald Trump stuurde vorige week een tweet uit, vlak nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, aangaf dat er een betere regulering van cryptomunten plaats moet vinden.

Vorige week tweette Trump geen fan te zijn. Reden daarvoor was Facebook’s plan om de Libra te introduceren. Ook daarvan gaf hij aan geen fan te zijn, maar zodra zaken gebeuren op een wijze dat regulering gevolgd wordt ziet de president eigenlijk geen problemen.

Nationale veiligheid

Ook Amerikaans Treasury secretary Steven Mnuchin had het over bitcoin. Een teken dat de sector op hoogste niveau besproken wordt. Reden daarvoor was voornamelijk het plan van Facebook voor een eigen cryptomunt. Daarbij noemde Mnuchin crypto’s een “national security risk”. Dat kan als negatief worden opgevat voor cryptomunten, maar vooral ook als bijzonder positief voor bitcoin zelf. Er bestaat immers een groot verschil tussen de verschillende crypto’s.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Mnuchin: “This is indeed a national security issue. Facebook’s Libra could be misused by money launderers and terrorist financiers”[/penci_blockquote]

Hoorzittingen

Voor velen in de bitcoin- en crypto-industrie mag de interesse en het bewustzijn van de Amerikaanse president voor bitcoin als iets positiefs worden gezien. Zeker ook het feit dat in de VS deze week verschillende hoorzittingen zijn met betrekking tot Facebook’s Libra. Daarin passeerde bitcoin al meerdere malen de revue als zijnde een betere optie dan de cryptomunt die door Facebook wordt ontworpen.

Het jongste congreslid ooit, Ocasio-Cortez, noemde Libra tijdens die hoorzittingen een valuta voornamelijk gecontroleerd door ondemocratisch gekozen grootbedrijven. Zij maakt zich zorgen over het centraal gestuurde aspect ervan.

Bitcoin vs shitcoin

Ook het gesprek tussen crypto expert Meltem Demirors en Lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Warren Davidson, was er een die voornamelijk de positieve aspecten van bitcoin belicht. Wat hier wederom ter sprake kwam was het decentrale aspect van bitcoin, waarbij Libra misschien wel als centraal gestuurde shitcoin mag worden gezien.

Bitcoin niet te stoppen

Als klap op de vuurpijl belichtte Lid van het Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry, bij Squawk Box op CNBC, de voordelen van bitcoin. Daar waar CNBC vooral de negatieve aspecten ziet van ongereguleerde cryptomunten gaf McHenry aan dat er geen “kill switch” is voor bitcoin.

Als men het wil kan de Amerikaanse overheid bitcoin verbieden, maar het fenomeen zal blijven bestaan. Daarmee lijken verschillende beleidsmakers toch echt goed ingelezen op het onderwerp, met een voorkeur voor het bitcoin-protocol in plaats van een centraal gestuurde Libra munt. Een opvallende gewaarwording.

Foto: Flickr / Stock Catalog

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer