Bitcoin (BTC) wallets uitgelegd, wat zijn het en wat heb je eraan?

Bitcoin (BTC) wallets uitgelegd, wat zijn het en wat heb je eraan?

Bitcoin (BTC) is een nieuwe vorm van geld. Het biedt je de mogelijkheid om zelf je geldzaken te regelen zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank.

Als kind krijg je van je ouders netjes een betaal– en spaarrekening bij een bank. In het bitcoin ecosysteem zou een kind een (hardware) wallet kunnen krijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Anno 2020 gaat nog het leeuwendeel van het betalingsverkeer via banken en andere serviceverleners. Bitcoin is – in de westerse wereld – op te vatten als een assetklasse, een belegging zo je wilt.

Een middel om je te wapenen tegen geldontwaarding van de euro, met als direct gevolg minder spaarrente op de bank.

Maar er komt wél de nodige voorbereiding en verantwoordelijkheid kijken om zélf je Bitcoin te beheren. Vooral zodra de prijs van deze asset blijft toenemen (of afnemen).

Het biedt anderzijds vrijheid en onafhankelijkheid, want jij hebt de totale zelfbeschikking over jouw geld. Je kunt zonder tussenschakel je Bitcoin versturen waar je maar wilt zonder censuur of controletoets.

Als beginner zul je misschien je Bitcoin nog bij een broker of beurs hebben staan. Dat kan ontstaan zijn uit gebruiksgemak. Stel dat de koers snel daalt, kun je daar snel op anticiperen. Maar voor de lange termijn investeerder is het raadzaam om je Bitcoin op te slaan op een hardware wallet. Waarover later meer.

Bitcoin wallet

Want wat is een wallet nu eigenlijk? Want formeel klopt de zin ‘je bitcoin opslaan in een wallet’ niet helemaal. Die Bitcoin zit namelijk ‘in de blockchain’ vast. De blockchain is een openbaar grootboek die alle administratie van de balansen en transacties keurig bijhoudt.

Bitcoin expert Robin Tick vergeleek de blockchain eerder treffend als een “rij onverwoestbare postkluisjes op een openbare plek”. Maar er is maar één iemand met de sleutel tot een bepaald kluisje om het geld eruit te halen. Zonder sleutel, geen toegang en geen bitcoin dus.

In het verleden is het helaas voorgekomen dat mensen geen toegang meer kregen. Met tot gevolg dat circa 1 tot 2 miljoen Bitcoin voor altijd vast staat op de blockchain. Niemand die er meer bij kan.

Een bitcoin wallet zorgt ervoor dat je veilig jouw sleutel (de private keys) kunt bewaren en gebruiken. Bij het aanmaken van een nieuwe (hardware) wallet krijg je een set van 12 (soms 18 of 24) Engelse woorden voorgeschoteld.

Dat is je seed phrase, een vereenvoudigde maar directe vertaling van je private keys.

In dit artikel gaan we dieper in op wat private keys nu eigenlijk zijn.

Public key: adressen

Binnen een wallet kun je Bitcoin versturen, ontvangen en bewaren. Het is eigenlijk een stukje software die ‘contact maakt’ met de onderliggende Bitcoin technologie. Namelijk wat de asymmetrische cryptografie of de public-key cryptografie genoemd wordt.

Elk stukje Bitcoin bestaat uit een publieke sleutel en een geheime sleutel.

Een wallet genereert dus niet alles de seeds (geheime sleutel), maar met de Bitcoin adressen genereert het ook een afgeleide van de public key.

Het voordeel: elke Bitcoin kan oneindig en gratis nieuwe adressen genereren. Omwille van de privacy is het ook aan te raden om bij elke transactie een nieuw adres aan te maken. Dat kan binnen elke interface van een hardware wallet vrij eenvoudig en laagdrempelig.

Soorten wallets

Maar een wallet is ook een container begrip, want er zijn diverse soorten wallets in omloop.

Zodra iemand een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin heeft, wat iemand zelf moet inschatten wat degene ‘aanzienlijk’ vindt, dan is een hardware wallet aan te raden.

In het verleden waren (en zijn) en nog andere opties (paper wallet, brain wallet), maar we concentreren ons op de meest voorkomende categorieën:

1. Mobiele wallet

Een mobiele wallet kan handig zijn om snel een transactie te doen (via een QR code). Maar je bent van veiligheidsupdates afhankelijk van de ontwikkelaar. Bovendien kan iemand je smartphone stelen en in theorie ook toegang krijgen tot je Bitcoin.

We raden Bitcoin only wallets aan. Voorbeelden zijn Blue Wallet, de Electrum wallet of de Green wallet van Blockstream.

2. Desktop wallet

Met een desktop wallet ben je minder mobiel, maar met een verminderde kans om gestolen te worden. Ook is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om je hardware wallet te verbinden met je desktop wallet.

Een combinatie is de Electrum desktop wallet in combinatie met de Coldcard bijvoorbeeld.

Let wel op!

Voor alle software wallets (mobiel, pc) geldt: op het internet is véél mal – en ransomware in omloop, wat het veiligheidsrisico verhoogt.

Helaas zijn er wekelijks voorbeeld van gebruikers die Bitcoin zijn verloren door het downloaden en installeren van malware en slachtoffer zijn geworden van phishing.

3. Hardware wallet

Juist de grote voordelen van een hardware wallet is (ten opzichte van een smartphone of pc) is dat deze speciaal ontworpen is om je seeds te beveiligen. Er staat weinig overbodige software op, waar het risico op een veiligheidslek afneemt.

Een tweede voordeel is dat een hardware wallet geen directe verbinding met het internet maakt. Een ColdCard werkt zelfs helemaal zonder internet.

Voorbeelden van bekende hardware wallets zijn: Trezor, Ledger en ColdCard.

Maar ook voor deze apparaten: download alléén de software van hun officiële site. Houd goed in de gaten wat ze adviseren op hun officiële communicatiekanalen zoals Twitter.

Laat bovendien géén persoonlijke data achter bij deze fabrikanten, laat bijvoorbeeld een hardware wallet bezorgen bij een ander adres dan je huisadres. Er zijn namelijk voorbeelden bekend dat klantendata met adresgegevens op straat is komen te liggen.

Voor simpele transacties zijn deze wallets goed geschikt. Voor complexere transacties, denk aan multi-signatures, zijn er nog verbeteringen nodig. Dat was in ieder geval het oordeel van veiligheidsexpert Jameson Lopp.

Voor meer on-chain privacy is een CoinJoin te overwegen, een functionaliteit die wallets zoals Wasabi en Samourai aanbieden. Dat vergt wel de nodige technische kennis en ervaring.

Tips voor veilig opslaan van jouw bitcoin

Tenslotte nog een paar tips voor het veilig bewaren van je Bitcoin:

Lees voor meer tips ook het artikel “Je eerste wallet aanmaken en BTC aanschaffen”.

Lees meer over:
Bitcoin Bitcoin Maand wallets

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Eerste bitcoin futures ETF handelt vandaag op New Yorkse beurs

ProShares start vandaag met de handel in hun bitcoin futures ETF. De ProShares Bitcoin Strategy ETF is formeel het eerste op...

In Turkije heeft de bitcoin koers al een nieuwe all-time high bereikt

De bitcoin koers gaat deze maand als een raket en met een prijs van, op het moment van schrijven, 61.900 Amerikaanse dollars...

Bloomberg-analisten: 'Tweede bitcoin futures ETF gaat nog deze week live'

Update - Vandaag start de handel in de eerste bitcoin futures ETF van ProShares, maar de handel in een tweede bitcoin futures...

Schiet de prijs van bitcoin naar $100.000?

De bitcoinkoers, hij ziet er heel mooi uit en er alle reden om te kijken naar een verdere stijging. Nog nooit sloot de weekko...

Grayscale dient aanvraag in voor omzetten trust naar Bitcoin ETF

Update - Grayscale Investments, de grootste assetmanager van crypto's wereldwijd, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de...

Bitcoin prijs tikt bijna $63.000 aan, Brazilianen steken miljarden in crypto's

De bitcoin prijs is afgelopen nacht Nederlandse tijd naar $62.983 geschoten. De huidige prijs zit 3,7% van de all-time high v...

Miljardenbroker start met bitcoin handel voor financieel adviseurs

Interactive Brokers Group gaat bitcoin verkopen aan beleggingsadviseurs (RIA) in eigen land via samenwerkingspartner Paxos. M...

Deze on-chain indicator springt op groen, komt all-time high nu echt in zicht?

Charles Edwards, de oprichter van Capriole Investments, is altijd scherp op verandering in on-chain indicatoren die vaak een...

Goedemorgen Bitcoin: optiehandelaren speculeren op $100.000 per bitcoin

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt. Interactive...

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. We...

Lees meer

Net binnen

Dit bitcoin bedrijf verplaatst tienduizenden miners van China naar Amerika

Atlas Mining uit Singapore verplaatst een groot aantal mining machines van China naar Amerika. Het is een direct gevolg van h...

New York wil rentenieren met bitcoin via Celsius en Nexo stopzetten

De procureur-generaal van New York, het hoogste juridische van deze staat, wil dat renteplatforms zoal Celsius en Nexo stoppe...

Het vinden van een bitcoin block is weer wat lastiger geworden

Het minen van Bitcoin is weer een klein beetje lastiger geworden, een plusje van 0,95% om precies te zijn.  Het is de zeve...

Chainalysis gaat bitcoin (BTC) sparen

Chainalysis gaat een onbekend deel van haar cash omwisselen voor bitcoin. Daarmee neemt het volgende bedrijf het digitale gou...

Grayscale dient aanvraag in voor omzetten trust naar Bitcoin ETF

Update - Grayscale Investments, de grootste assetmanager van crypto's wereldwijd, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de...

Lees meer