Grote chip fabrikant opent fabriek in Amerika, goed voor Bitcoin miners?

Het Taiwanese TSMC geldt als de grootste chipfabrikant ter wereld en kondigt een nieuwe fabriek aan in de VS. Daarover bericht de zakenkrant Wall Street Journal.

TSMC is één van de belangrijkste leveranciers van siliconen chips voor Bitcoin mining fabrikanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grootste chipfabrikant en Bitcoin mining

De productie van de chips moeten starten aan het einde van 2023 op zijn vroegst. Deze chips bevatten 5 nanometer transistors.

Samen met Samsung is TSMC de belangrijkste leverancier van chips voor fabrikanten zoals Bitmain, MicroBT en Bitfury.

Zo bevat Antminer S19, het nieuwe model van Bitmain met een rekenkracht van 110 terahash per seconde, 7 nanometer chips van TSMC.

MicroBT gebruikt op haar beurt weer chips van Samsung voor haar Whatsminer M30 serie.

Het is echter onduidelijk of de nieuwe fabriek in Arizona ook bestellingen van mining fabrikanten gaat uitvoeren. Want de meeste fabrikanten zijn gevestigd in China en dan ligt het meer voor de hand dat ze chips van regionale fabrieken afnemen.

Layer 1

Maar bijvoorbeeld een potentiële klant in de VS zelf is bitcoin miner Layer 1. Ze willen ook de productie van mining hardware in eigen hand houden. Daarvoor moeten ze nu chips uit China importeren.

Onder meer Peter Thiel, een van de oprichters van PayPal, heeft $50 miljoen geïnvesteerd in deze firma.

CEO Alex Liegl overweegt zowel bij Samsung als TSMC chips te kopen. Ze hebben hoge ambities en willen 30% van de rekenkracht van het bitcoin netwerk naar zich toe trekken.

Op dit moment ligt een groot deel van de hashrate in handen van een beperkt aantal mining pools. Een mining pool is een verzameling miners die samen de opbrengsten delen.

F2Pool, BTC.com en AntPool zijn samen goed voor 45% van alle hashpower.

Grote chip fabrikant opent fabriek in Amerika, goed voor Bitcoin miners?

Hup Bitcoin met Marc van der Chijs

Beluister ook de podcast met Marc van der Chijs van de Canadese miner Hut8. In het gesprek gaat de ondernemer ook in op de gevolgen na de afgelopen Bitcoin halving.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...